Jaume Vilalta explica què són els disruptors endocrins.
Jaume Vilalta explica què són els disruptors endocrins.
Dimecres 5 de juny, a les 22.05.

Disruptors endocrins, una contaminació invisible, a "Quèquicom"

El dimecres 5 de juny, a les 22.05, "Quèquicom", l'espai de divulgació científica del 33, emetrà un especial d'una hora dedicat als disruptors endocrins. Es tracta del reportatge "Disruptors endocrins: falses hormones", de Georgina Pujol i Lluís de Baldomero, en què s'explica que aquestes substàncies poden actuar com a falses hormones i perjudicar la salut.

Aliments, productes d'higiene i neteja, envasos de plàstic... La vida és plena de substàncies químiques que podrien actuar com a falses hormones. Molts materials que semblen segurs i innocus poden no ser-ho tant. Els disruptors endocrins o pertorbadors hormonals causen efectes adversos per a la salut humana a dosis baixes i tenen desconcertats tant epidemiòlegs com toxicòlegs. Molts científics creuen que són els responsables de l'augment de certs tipus de càncers, obesitat, diabetis, problemes de tiroides i asma infantil. Entre ells, els catedràtics Nicolás Olea, de la Universitat de Granada, i Miquel Porta, de la UAB i de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica. A l'Hospital Universitari de Múrcia, Georgina Pujol coneix una nena que amb 4 anys ja té pubertat precoç atribuïda a l'exposició a plaguicides organofosforats. Al plató, Jaume Vilalta explicarà què són les hormones i com funcionen els disruptors endocrins.

Segons el Dr. Miquel Porta el 100% dels catalans, igual que els francesos, suecs o canadencs, té disruptors endocrins al cos. És habitual que els aliments continguin restes de plaguicides i residus d'origen industrial que es troben quan es mesura aquesta substància en l'organisme humà. El Dr. Porta afirma que són la causa d'una bona part de les leucèmies infantils, els limfomes o d'altres tipus de càncers.

Investigadors com el catedràtic Nicolás Olea han vist que l'origen d'aquestes malalties és en els primers mesos després de la fecundació. Això vol dir que hi ha finestres d'exposició crítiques. L'embaràs i els primers nou mesos marquen la resta de la vida d'una persona. La mare va acumulant tòxics ambientals al llarg dels anys i els passa al fill. A través de la llet materna també li transmet aquests compostos químics. Els metges diuen que és millor donar el pit durant sis mesos o més perquè llavors hi ha més beneficis que riscos.

"Quèquicom", dirigit per Jaume Vilalta, s'emet cada dimecres a les 22.00.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
twitter.com/quequicom33

Anar al contingut