Dimecres, Catalunya Música transmetrà l'òpera "Rigoletto", de Giuseppe Verdi, des del Gran Teatre del Liceu

El dimecres 29 de març, a les 20.00 h, Catalunya Música transmetrà l'òpera "Rigoletto", de Giuseppe Verdi, amb les veus de Javier Camarena, Carlos Álvarez i Desirée Rancatore, entre d'altres, amb el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Riccardo Frizza i amb la direcció escènica de Monique Wagemakers. És una de les òperes de la temporada 2016-17 del Gran Teatre del Liceu. Els comentaris de la transmissió, que té el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Ignasi Pinyol.

L'òpera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi arriba al Gran Teatre del Liceu del 21 de març al 6 d'abril, sota la direcció musical del mestre italià Riccardo Frizza (expert en el repertori verdià) i la direcció escènica de la directora holandesa Monique Wagemakers. És una coproducció del Liceu i el Teatro Real de Madrid que a Barcelona compta amb dos repartiments en els papers principals i que suposa el debut mundial dels tenors Javier Camarena i Antonio Siragusa en el rol del duc de Màntua. En els altres papers protagonistes, hi figuren els barítons Carlos Álvarez i Àngel Òdena, fent de Rigoletto (cal remarcar que Òdena debuta en aquest rol) i que s'alternen amb el reconegut baríton italià Leo Nucci, que farà una única funció el dia 25 de març, mentre que les sopranos Désirée Rancatore i María José Moreno s'alternen en el paper de Gilda.

Una de les marques distintives d'aquesta producció és, sens dubte, el seu vestuari renaixentista venecià, obra de la dissenyadora Sandy Powell, guanyadora de 3 Oscars, i que ha comptat amb l'assistència del també dissenyador Lorenzo Caprile. A aquest espectacular vestuari vermellós s'hi afegeix la complexitat tècnica de la producció, que ha necessitat tres setmanes de premuntatge per perfeccionar el funcionament d'una gran plataforma en moviment. Un sistema d'elevadors i pistons hidràulics que serà un autèntic repte per al Cor del Gran Teatre del Liceu i per als intèrprets, que tenen diverses entrades i sortides a l'escenari. La directora d'escena holandesa, Monique Wagemakers, va explicar durant la roda de premsa de presentació de l'òpera que es tracta d'una producció molt relacionada "amb l'abús de poder dels més poderosos respecte als impotents" i en la qual es remarca el poder que té el duc de Màntua sobre Rigoletto i aquest sobre la seva filla Gilda, i a més, també tracta de la por, "que és sempre una mala companyia i porta a situacions crítiques". Per això encara que l'obra va ser escrita fa 166 anys, "és molt actual", considera Wagemakers. A més, a diferència d'altres produccions, aquesta de la directora escènica holandesa que es pot veure al Liceu, mostra una relació freda entre Rigoletto i la seva filla Gilda, mentre que a la majoria de les altres propostes, aquests dos personatges sempre mantenen una relació paternofilial molt afectuosa.

"Rigoletto" és una peça essencial del repertori operístic basada en un drama de Victor Hugo, "Le roi s'amuse", i va ser censurada abans de l'estrena per la seva crítica a la monarquia de l'època. Aquest fet va comportar que l'immoral personatge concebut pel sobirà es convertís finalment en el de duc de Màntua. El resultat és un melodrama en tres actes i llibret de Francesco Maria Piave que ens situa a Màntua, Itàlia. Rigoletto, bufó del duc de Màntua, té una filla secreta que és seduïda pel duc. Els cortesans la rapten i la porten a palau creient que és l'amant de Rigoletto, que els insulta i els reclama la seva filla. Després de fer veure a la filla que el duc no l'estima, Rigoletto planeja la seva venjança.

L'òpera conté una de les àries més famoses de la lírica universal, "La donna è mobile", que representa un dels moments més brillants de l'òpera de Verdi, i l'interpreta el duc de Màntua, en el que és un dels grans moments de lluïment del tercer i últim acte. "Rigoletto" es va estrenar l'11 de març de 1851 al Teatro La Fenice de Venècia i no va ser fins dos anys i mig més tard, el 3 de desembre de 1853, que arribava al Gran Teatre del Liceu. L'última vegada que es va poder veure a Barcelona va ser el 5 de gener de 2005 i al coliseu de la Rambla s'ha representat un total de 360 vegades.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

 

 

 

Anar al contingut