Catalunya Música celebra els primers trenta anys
Catalunya Música celebra els primers trenta anys

Dimecres, Catalunya Música celebra el 30è aniversari amb una programació especial

Les emissions de Catalunya Música van començar el 10 de maig del 1987 amb un concert de la soprano Victòria dels Àngels, al Palau de la Música.

Aquest dimecres, 10 de maig, a les set del matí, Catalunya Música començarà la seva programació amb una edició especial del programa despertador de l'emissora, "Tots els matins del món". Joan Vives i Ester Pinart comptaran amb la participació de convidats de luxe, el violagambista Jordi Savall i la pianista veneçolana Gabriela Montero, col·laboradors de l'emissora, així com també oients del programa a través dels seus comentaris. Faran una mirada al present i futur de Catalunya Música d'una manera desenfadada i distesa, tot plegat amenitzat per la millor música i moltes sorpreses. Quatre hores de programa per celebrar el 30è aniversari que s'allargarà durant tot el dia.

A les onze del matí, Olga Cardús presentarà un concert de celebració per a un dia ben especial. Cada 31 de desembre, la ciutat de Berlín acomiada l'any amb el tradicional "Concert de Sant Silvestre". És un dels concerts més populars de la temporada d'una de les orquestres més prestigioses del món, l'Orquestra Filharmònica de Berlín. En aquesta ocasió, s'ofereix el concert que es va fer a la Filharmonia de Berlín, el 31 de desembre del 2016, sota la direcció del titular de l'orquestra, el britànic Sir Simon Rattle. En aquest concert va debutar el jove pianista rus Daniil Trifonov al costat de l'orquestra berlinesa, amb la interpretació d'un dels concerts per a piano més difícils que hi ha, el "Concert per a piano i orquestra n. 3 en re m, op. 30", de Serguei Rakhmàninov. A banda d'aquesta obra, van interpretar música de Dmitri Kabalevski, William Walton i Antonín Dvorák.

Durant tota la setmana, a la una del migdia, dues veus fundadores de Catalunya Música, la de Carmina Malagarriga i Carles Lobo, presentaran conjuntament una edició especial del programa "Enllaços", titulada "30 anys a tempo". L'emissora ha estat testimoni d'un grapat de fets musicals que han compartit aquestes tres dècades. Els fets musicals poques vegades són notícies de primera plana. Per això, durant tota la setmana els posaran en relleu. Any rere any es farà un repàs d'aquelles notícies musicals que volem destacar. Més que parlar Catalunya Música, es parlarà dels que han compartit aquests anys d'història.

A les dues del migdia, Ignasi Pinyol presentarà el disc commemoratiu dels trenta anys del Festival de Peralada i Catalunya Música. Sempre s'ha dit -i amb raó- que el que ha distingit el Festival de Peralada dels altres esdeveniments musicals dels estius a Catalunya és la presència de l'òpera. Durant trenta anys, Catalunya Música ha recollit, a través de les seves gravacions, el testimoni de les veus més privilegiades del món operístic que han passat pel festival. El disc "Nits d'estiu a Peralada", realitzat a partir d'enregistraments de Catalunya Música, recull els moments estel·lars dels 30 anys de programació del Festival de Peralada.

A les quatre de la tarda, Xavier Chavarria presenta un altre concert de luxe. El recital de gala titulat "Un afer francès", que inaugurava aquesta temporada de l'Orquestra Filharmonia de l'Elba NDR, el 9 de setembre del 2016, a la Laeiszhalle d'Hamburg. El director titular de la prestigiosa orquestra alemanya, Thomas Hengelbrok, al costat del contratenor Philippe Jaroussky i la soprano Judith van Wanroij, van fer un recorregut per la història de la música francesa, des del s. XVIII fins al s. XXI. Poesia sonora, lleugeresa i encant són tres atributs característics de la música francesa. Els trobarem en la música de Jean-Philippe Rameau, Jacques Ibert, Marc-André Dalbavie, Jacques Offenbach, Jules Massenet i Louis Ganne.

A les sis de la tarda, a manera de festa d'aniversari, la programació continuarà amb una edició especial de l'espai "Assaig general", des de l'auditori del Conservatori del Liceu, amb Maria Montes i Albert Torrens. L'interès de Catalunya Música d'acostar als oients la millor producció musical internacional ve des dels seus inicis. La incorporació de Catalunya Música a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), el març del 2009, ha estat un fet cabdal per la internacionalització de l'emissora. Per això, es parlarà del paper de les ràdios públiques especialitzades en música clàssica a tot Europa i al món amb els màxims responsables de la UER i d'emissores germanes de Catalunya Música. A més, en el programa actuaran en directe el Quartet Casals, l'actor i cantant Bruno Oro, el pianista Carles Marigó, el grup vocal Sound Six, i hi haurà moltes sorpreses més.

A les vuit del vespre, Joan Vives entrevista el periodista Josep Cuní, que va ser cap general de programes de Catalunya Ràdio entre els anys 1984 i el 1995 i un dels responsables de la creació de Catalunya Música, l'any 1987. En aquesta conversa, Cuní repassa el procés de gestació de l'emissora i la seva relació amb Victòria dels Àngels. A continuació, es reviurà el concert inaugural de Catalunya Música, que es va fer el 10 de maig del 1987 al Palau de la Música Catalana, amb l'actuació de la soprano Victòria dels Àngels, acompanyada pel pianista Manuel García Morante. El mateix Joan Vives presentarà el concert, que inclou obres de Franz Schubert, Johannes Brahms, Frédéric Chopin, Felix Mendelssohn, Gabriel Fauré i un recull de cançons tradicionals catalanes arranjades pel mateix Manuel García Morante.

Tancarà la programació especial del 30è aniversari, la conversa "Una hora amb Teresa Berganza". Una entrevista que Àlex Robles, cap de Catalunya Música, va fer a la mezzosoprano Teresa Berganza durant el Festival LIFE Victoria, el 7 de novembre del 2016, a l'antic Hospital de Sant Pau, en un acte organitzat per la Fundació Victòria dels Àngels i Catalunya Música, emmarcat en la celebració dels 30 anys de la nostra emissora. El nom de Teresa Berganza s'associa a la veu, al cant, a la lírica, a l'univers dels grans artistes de l'òpera i el lied. La mezzosoprano Teresa Berganza ha estat aclamada als escenaris més importants de tot el món. Ha cantat entre els més grans i ha estat dirigida per les millors batutes, acompanyada pels millors pianistes i músics del món, i ara que ja no canta, diu que es dedica a parlar i a transmetre coneixements, perquè acumula un gran bagatge que la fa mereixedora del nostre reconeixement i admiració. Berganza també es confessa com una gran admiradora de Victòria dels Àngels, i fins i tot diu que "l'ha seguit i l'ha imitat, perquè copiar-la és impossible".

Els actes del 30è aniversari de Catalunya Música reben el suport de l'Obra Social "La Caixa".

Trenta anys de servei a la música

Compromís amb l'audiència, qualitat, servei públic, promoció dels autors i intèrprets del país i suport a les institucions musicals públiques i privades del país. Aquests són els eixos de la celebració dels 30 anys de Catalunya Música, que va néixer el 10 de maig del 1987 amb el projecte d'omplir un buit: el de poder escoltar un canal de música clàssica i en català i que s'ha convertit en una història d'èxit.

Amb la primera emissió, el concert de Victòria dels Àngels al Palau de la Música en un context de país encara en plena reconstrucció cultural, començava a caminar l'emissora que no només ha normalitzat la presència de la música clàssica a la ràdio en català, sinó l'ús de la llengua en aquest registre i en aquest àmbit radiofònic i cultural tan especialitzat. En poc temps, Catalunya Música, el tercer canal del Grup d'Emissores Catalunya Ràdio de veure la llum, esdevenia la referència a les ones en aquest format.

Catalunya Música ha contribuït, des de llavors, a promoure el coneixement dels músics catalans, el patrimoni i el repertori musical universal, amb un ferm compromís de servei públic. Des del primer dia, l'emissora ha volgut acostar els valors i la cultura musical a la societat, donant-la a conèixer i difonent-la a través d'un mitjà de comunicació de masses com la ràdio, per contribuir d'una manera important a la seva normalització. Ho ha fet al costat de les principals institucions culturals del país, tant de l'àmbit públic com privat, amb les quals ha crescut al llarg dels anys, sent altaveu de la seva activitat i impulsant la seva projecció, també a tot el món.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut