Comencen els treballs per a l'exhumació de l'expresident del Barça Josep Suñol
Comença la recerca del cos de Josep Suñol a la serra de Guadarrama
dimecres, a les 22.55

Personatges, al 33

Aquest estiu, el 33 recupera la història de grans personatges amb l'emissió de diversos documentals.

Dimecres, 8 d'agost, a les 22.55, "Suñol, un crit valent", una producció del FC Barcelona amb la col·laboració de Minoria Absoluta, direcció de Francesc Escribano i guió de David Castillo, un retrat precís i vibrant de la figura i l'obra d'un personatge excepcional: Josep Suñol i Garriga, empresari, polític, periodista i president del Futbol Club Barcelona.

 

A continuació, a les 23.50, "El Madrid real. La llegenda negra de la glòria blanca", un documental dirigit i escrit per Carles Torras. Una producció de TVC amb la col·laboració de Visiona TV, un recorregut per una etapa de la història del club madrileny i analitza els factors que van convertir un club pràcticament desconegut en un club amb un palmarès d'èxits aclaparador.

 

 

"Suñol, un crit valent"

 

"Suñol, un crit valent", un retrat precís i vibrant de la figura i l'obra d'un personatge excepcional: Josep Suñol i Garriga, empresari, polític, periodista i president del Futbol Club Barcelona.

 

"Suñol, un crit valent" també és el retrat d'un temps i d'un país. La Catalunya dels anys vint i trenta. Un país i una època que, entre moltes altres coses, van ser decisius per donar forma i sentit a moltes de les estructures i les institucions de la Catalunya moderna. Un bon exemple d'això és el Barça. És justament en aquesta època i és gràcies a la feina i la visió de figures com Josep Suñol que el Barça va saber convertir-se en una institució capaç d'esdevenir tot un símbol de Catalunya.

 

Aquest documental és el retrat d'un vida excepcional i és també el relat d'una mort terriblement injusta. Josep Suñol, com a diputat a les Corts Espanyoles i com a president del Barça, en una visita que va fer a les tropes republicanes que estaven defensant Madrid va ser detingut i afusellat de manera sumaríssima.

 

La força de la seva vida i la tragèdia de la seva mort haurien d'haver justificat que formés part de l'imaginari català i barcelonista per sempre. Incomprensiblement, la figura de Josep Suñol va ser pràcticament esborrada per la dictadura i no ha estat fins fa poc temps que, gràcies a la iniciativa del Barça, se n'ha començat a recuperar la memòria.

 

El documental té com a principal objectiu fer justícia a la figura i a l'obra de Josep Suñol. La manera de fer-ho, original i innovadora, és a través del seguiment del treball que fa un actor, Pere Arquillué, que ha rebut l'encàrrec de ficar-se a la pell de Josep Suñol. A través de les converses amb diferents experts i de la seva tasca de documentació, s'anirà coneixent el personatge que, de mica en mica i a través d'un acurat exercici d'interpretació, va prenent forma en el cos i en l'ànima d'Arquillué.

 

"Suñol, un crit valent" és una producció del FC Barcelona amb la col·laboració de Minoria Absoluta, direcció de Francesc Escribano i guió de David Castillo.

 

 

"El Madrid real. La llegenda negra de la glòria blanca"

 

El periodista Carles Torras fa un recorregut per una etapa de la història del club madrileny i analitza els factors que van convertir un club pràcticament desconegut en un club amb un palmarès d'èxits aclaparador.  En el documental, Torras parla amb alguns dels testimonis que certifiquen alguns dels fets, no exempts de polèmica, que van escriure bona part de la "llegenda" del club.

 

El documental fa un repàs històric de les grans fites de la llegenda esportiva, simbòlica i política del Reial Madrid, de manera documentada, contrastada i neutral. El periodista Carles Torras aporta elements de valor propis dels criteris periodístics per proveir l'espectador de totes les eines necessàries per formar-se ell mateix una idea de com i per què van esdevenir els fets que han marcat la història del Madrid i, de retruc, del FC Barcelona.

 

La quantitat de testimonis que aporta el documental, enregistrats principalment a Madrid i de l'àmbit esportiu – exjugadors, exdirectius, descendents directes de personalitats - i periodístic, conformaran un relat nou als ulls de l'espectador. En el documental, s'hi descobriran dades que corroboraran algunes de les denúncies fetes tradicionalment des del barcelonisme a l'entorn blanc, però tot afegint-hi alguns matisos nous. En definitiva, totes aquestes informacions ajudaran a situar la "llegenda negra de la glòria blanca" en una perspectiva històrica i objectiva que aportarà nous elements de debat. Així, "El Madrid real" no es recrea en els llocs comuns dels retrets al Reial Madrid, sinó que aporta una visió dels fets nova, matisada i rica en detalls i contrastos.

 

Els periodistes Miguel Ors i José María García, els futbolistes Alfredo Di Stefano i Ignacio Zoco, l'àrbitre Ildefonso Urízar Azpitarte, l'expresident del FC Barcelona Agustí Montal, l'exdirigent del Reial Madrid Gregorio Paunero o el mateix Francisco Franco, net del "Generalísimo", són alguns dels testimonis que apareixen en aquest documental, en què Carles Torra s'esmuny, segons les seves pròpies paraules, "per la porta falsa del decorat madridista per esbrinar què s'hi amaga al darrere".

 

Un documental dirigit i escrit per Carles Torras. Una producció de TVC amb la col·laboració de Visiona TV.

 

tv3.cat/33

 

Sant Joan Despí, 7 d'agost del 2018

 

Anar al contingut