L'Holandès errant

Dijous, Catalunya Música oferirà en directe "L'holandès errant" des del Gran Teatre del Liceu

El dijous 18 de maig, a les 20, Catalunya Música transmetrà en directe l'òpera "L'holandès errant", de Richard Wagner, amb les veus d'Egils Siliņš, Elena Popovskaya i Daniel Kirch, en els papers principals, amb el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, amb la direcció musical d'Oksana Lyniv i la direcció escènica de Philipp Stölzl. És una de les obres programades dins l'actual temporada d'òpera del Gran Teatre del Liceu. Els comentaris de la transmissió, que té el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Jaume Radigales.

"L'holandès errant" ("Der fliegende Holländer"), de Wagner, arriba al Gran Teatre del Liceu del 2 al 28 de maig sota la direcció d'escena del cineasta alemany Philipp Stölzl i la direcció musical de la jove ucraïnesa Oksana Lyniv. Aquesta producció de la Staatsoper Unter den Linden de Berlín i original del Teatre de Basilea es podrà veure al Liceu amb dos repartiments vocals i comptarà amb veus de primer nivell com les dels baix barítons wagnerians Albert Dohmen i Egils Siliņš en el rol de l'Holandès, les de les sopranos Anja Kampe i Elena Popovskaya en el paper de Senta, així com el baix Attila Jun com a Daland i els tenors Timothy Richards i Daniel Kirch en el paper d'Erik.

El director d'escena Philipp Stölzl, conegut arreu també pel vessant cinematogràfic i videomusical, i la codirectora Mara Kurotschka han reinterpretat la història i l'han traslladada a la biblioteca de la mansió de Daland, on realitat i ficció s'entrellacen a mesura que Senta imagina l'acció llegint el conte de l'holandès errant. Un gran quadre situat al fons de l'escenari representa aquest imaginari, on es desenvolupa gran part de l'argument i que genera una impactant i espectacular posada en escena. Jugant amb aquests dos mons, Stölzl ens transporta a Noruega, on l'Holandès, destinat a solcar el mar fins que trobi una dona fidel, es troba amb el capità Daland, que navega de retorn a casa. El capità accepta lliurar-li la seva filla Senta com a esposa, però la irrupció d'un antic pretendent fa desesperar l'Holandès, que torna al mar. La noia, que l'estima de debò, se sacrifica per salvar-lo.

Oksana Lyniv, jove mestra ucraïnesa de gran talent, debutarà al Gran Teatre del Liceu i serà la primera dona que dirigeix una òpera de Wagner al coliseu barcelonès. La directora ucraïnesa assegura que aquest títol de Wagner és un dels més autobiogràfics i que "podrem trobar escenes extremadament poètiques, en les quals es pot admirar la bellesa de la melodia i de l'expressió musical".

"L'holandès errant" ("Der fliegende Holländer") és una òpera romàntica en tres actes de Richard Wagner i amb llibret del mateix compositor basada en la llegenda de l'holandès errant narrada en el llibre de Heinrich Heine "Les memòries del senyor Von Schnabelewopski" ("Aus den Memoiren des Herren von Schnabelewopski"), de 1831. Es va estrenar per primer cop el 2 de gener de 1843 a l'Òpera de Dresden. A Espanya va arribar el 12 de desembre del 1885, al Gran Teatre del Liceu, on s'ha representat un total de 86 vegades, i l'última va ser el 4 de setembre de 2012, en versió concert.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

 

Anar al contingut