Núria Solé i Lídia Heredia
Núria Solé i Lídia Heredia

Diferents líders polítics han explicat a "Els matins" de TV3 el seu posicionament davant la constitució de les Corts Generals que es fa aquest matí

Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats

"El que sabem és que l'aritmètica parlamentària és la que és, i el PP i Ciutadans tenen els vots que tenen, així que Ana Pastor serà presidenta. La resta serà un debat estèril. Forma part de la manera de fer d'ERC no entrar a fer teatres, ni participar en vodevils ni paripés."

"Ens semblava una mena de paripé, de cerimònia de la confusió, una mena de bombolla mediàtica creada per Podem, intentar convèncer que Xavi Domènech fos el president."

"Farem un vot en blanc perquè està tot fet."

Meritxell Batet, diputada PSC al Congrés dels Diputats

"Quan estàs en plenes negociacions no és lògic treure un comunicat de premsa sense previ avís. Al final sempre els pot l'antisocialisme (a Podem). No és veritat que al final la prioritat absoluta sigui buscar una alternativa al PP, sinó que al final és tenir un candidat propi, encara que representi de nou donar al PP la presidència al Congrés dels Diputats en una legislatura clau."

"Avui el que farem serà visualitzar un potencial acord d'investidura. S'ha produït un acord per a la mesa del Congrés entre PP i Ciutadans on se sumen les abstencions de Convergència i el PNB, i que configura una majoria conservadora a la cambra."

"Avui el que veurem és que l'abstenció del PSOE no és necessària, no ens ho plantegem." 

Xavier Domènech, diputat d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats

"A la segona volta, el que farem serà intentar evitar que hi hagi una majoria del PP a la mesa. Sabem que això no produirà un vot que pugui fer fora aquest partit de la preponderància a la mesa, perquè ja coneixem que tant ERC com Convergència s'abstindran a la segona volta. En el cas de Convergència, amb un pacte amb el PP."

"El PSOE apostava per un pacte amb Ciutadans i nosaltres." "Vam oferir un pacte de reciprocitat per a la segona volta que el PSOE no va acceptar."

"Ningú no es va voler moure de la zona de confort a l'hora de buscar pactes."

José Manuel Villegas, diputat de Ciutadans al Congrés dels Diputats

"Hem decidit el nostre vot a la sessió d'investidura. Votarem que no al senyor Rajoy en la primera volta, i ens abstindrem en la segona per facilitar que hi hagi legislatura. I el que farem és que, si s'inicia aquesta legislatura, farem una oposició responsable."

"Hem expressat la nostra disposició a asseure'ns i negociar si hi ha una legislatura per parlar de pressupostos, de sostre de despesa, i serem responsables a l'hora de prendre decisions."

"No hi haurà un pacte formal que inclogui Convergència o PNB, s'obre un horitzó de majories variables al Congrés."

Alícia Sánchez Camacho, diputada del Partit Popular al Congrés dels Diputats

A la mesa "continua Rosa Romero com a vicepresidenta tercera, i continuo com a secretària primera a la mesa del Congrés. Celia Villalobos deixa la mesa i ara estarà a la ‘portavocia' adjunta."

L'acord entre el Partit Popular i Ciutadans per la mesa del congrés: "És un acord constructiu i positiu que demostra que els partits polítics hem arribat a consensos. És un primer pas que ens porta a la bona direcció."

Francesc Homs, diputat de Convergència al Congrés dels Diputats

Sobre l'afirmació de Xavier Domènech d'un pacte entre PP i Convergència per una abstenció en la segona volta: "Si el senyor Domènech ho diu, és perquè algú li deu haver dit, però no és veritat."

"Al final hi ha un acord entre PP i Ciutadans, i no hi havia possibilitat de fer un acord entre la resta. Vaig escoltar una argumentació per part de la gent de Podem que calia un revulsiu i un cert sacseig i per això vaig plantejar aquesta candidatura. Les coses han anat com han anat. Jo volia que hi hagués un acord entre PSOE i Podem que s'hagués obert a altres grups parlamentaris, i per això vaig situar aquesta alternativa que té força pel fet d'estar encausat."

"Sembla que, quan alguns plantegen alguna cosa que no tindrà recorregut, es veu que és possible, quan altres ho fem es veu que ho fem per tacticisme."

"Els vots de Convergència a la segona volta no seran per al PP. Tampoc vam votar Patxi López l'anterior vegada. Ana Pastor no tindrà el nostre suport."

"No només no votaré Mariano Rajoy, sinó que seré bel·ligerant perquè no hi hagi el Partit Popular a La Moncloa."

 

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

twitter.com/elsmatins

Anar al contingut