El president Josep Tarradellas
El president Josep Tarradellas

Demà, doble sessió de "Sense ficció": "Tarradellas, l'home que ho guardava tot" i "Síria, una història d'amor"

Demà, a partir de les 21.55, "Sense ficció" estrena "Tarradellas, l'home que ho guardava tot", un documental sobre el president de la Generalitat Josep Tarradellas. És un producció de TV3 amb la col·laboració d'Optim TV Audiovisual, dirigida per Enric Canals.

Després de "Tarradellas, l'home que ho guardava tot", la sessió doble de "Sense ficció" continuarà amb l'estrena "Síria, una història d'amor" ("A syrian love story"), una producció de 10Ft Films Production dirigida per Sean McAllister. Filmat durant cinc anys, el documental descriu una increïble odissea cap a la llibertat política a Occident. Per a Raghda i Amer és un viatge d'esperança, somnis i desesperació per la revolució, la seva terra i entre ells.

"Tarradellas, l'home que ho guardava tot", a "Sense ficció"

El documental "Tarradellas, l'home que ho guardava tot" fa un recorregut per la vida de Josep Tarradellas a través de la vasta documentació sobre el president de la Generalitat que es conserva a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, al monestir de Poblet. Una part del contingut del documental es basa en aspectes, fins ara inèdits, de la vida i fets polítics en què va intervenir Tarradellas, procedents de documents protegits durant un període de quinze anys posteriors a la seva mort.

L'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià acull tota la documentació que Tarradellas va anar recopilant durant els vint-i-tres anys que el president va ser a l'exili i fins a la seva mort, a Barcelona, el 1988. L'Arxiu, que va ser constituït el 1981 i que des d'aleshores ha incrementat els seus fons amb més de seixanta donacions, és una eina essencial per conèixer la vida i la trajectòria personal i política de Tarradellas. A més, també ha esdevingut imprescindible per a l'estudi de la Guerra Civil a Catalunya, la violència del període revolucionari encetat el juliol de 1936, l'exili català que segueix a la pèrdua de la guerra i la transició a Catalunya.

El títol del documental fa referència a la passió del president exiliat per guardar tots els papers que arribaven a les seves mans. El treball recull els punts de vista dels historiadors Joan Esculies, Carles Santacana i Josep Lluís Martín Ramos sobre els fets documentats a l'arxiu, així com les opinions de col·laboradors de Tarradellas en diferents etapes –Montserrat Catalán i Josep Fornas– i de polítics que van tenir-hi relacions estretes, com Josep Maria Bricall, o polèmiques, com Jordi Pujol. També hi intervé Josep Tarradellas i Macià, fill del president, que ens en dóna una visió més personal i familiar.

"Síria, una història d'amor", a "Sense ficció"

Després de "Tarradellas, l'home que ho guardava tot", la sessió doble de "Sense ficció" continuarà amb l'estrena "Síria, una història d'amor" ("A syrian love story"), una producció de 10Ft Films Production dirigida per Sean McAllister. Filmat durant cinc anys, el documental descriu una increïble odissea cap a la llibertat política a Occident. Per a Raghda i Amer és un viatge d'esperança, somnis i desesperació per la revolució, la seva terra i entre ells.

Amer (45 anys) va conèixer Raghda (40 anys) en una cel·la de la presó de Síria fa quinze anys. Durant mesos es van comunicar a través d'un petit forat que havien fet secretament a la paret que els separava. Es van enamorar i quan van ser alliberats es van casar i van formar una família.

El documental explica la commovedora història d'una família destrossada per la tirànica dictadura de Bashar al-Assad. La filmació va començar a Síria el 2009, abans de l'onada de revolucions i canvis en el món àrab; en aquell moment, Raghda era presonera política i Amer tenia cura dels seus fills petits en l'aleshores pròsper barri de Yarmuk Camp, a Damasc, els habitants del qual avui moren de fam a causa del règim d'Al-Assad. Bob i Kakà, de 4 i 14 anys, han passat tota la vida veient com els seus pares anaven a la presó per les idees polítiques.

Aquest retrat íntim de la família ajuda a entendre per què la gent mor literalment per un canvi en el món àrab. No obstant això, quan Raghda és alliberada, el director del documental Sean McAllister és arrestat i la pressió política sobre els activistes s'intensifica. La família fuig al Líban i d'allà a França, on se'ls dóna asil polític a la tranquil·la ciutat d'Albi (prop de Tolosa de Llenguadoc), des d'on veuen la revolució de lluny, esperant la caiguda d'Al-Assad.

L'exili accentua el patiment de Raghda; la distància del seu país se li fa insuportable i intenta suïcidar-se. La situació erosiona la relació de la parella i els condueix cap a una situació delicada en què han d'escollir entre l'amor, la revolució i la família.

"Síria, una història d'amor" va rebre el Gran Premi del Jurat al Sheffield Doc Fest de 2015. El mateix any, va ser nominat a Millor Documental, tant en el British Independent Film Awards, com en l'European Film Awards. Aquest 2016, es va projectar a la Secció Oficial del Docs Barcelona.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut