Demà, al "Sense ficció", sessió doble amb "Maratonians" i "Invictus, la cicatriu a la mirada"

El proper diumenge, 18 de desembre, se celebrarà la vint-i-cinquena edició de "La Marató". Cinc dies abans, el "Sense ficció" emet dos treballs que hi estan relacionats: "Maratonians", una producció de TV3, dirigida per Marta Arrufat i David Burillo, i "Invictus, la cicatriu de la mirada", produït per Zagorafilms i dirigit per Javier Rada i Jordi Gallofré.

Demà dimarts, 13 de desembre, a partir de les 21.55, "Sense ficció" estrena "Maratonians", un treball que explica què fa que un programa de televisió perduri durant 25 anys. El treball és una producció de TV3, dirigida per Marta Arrufat i David Burillo

"La Marató" és més que un programa de televisió. Fa anys que ha traspassat les fronteres del mitjà per convertir-se en un fenomen social. El documental "Maratonians" retrata "La Marató", a través de sis testimonis que han estat, en algun moment de la història, protagonistes del programa. Aquest els ha marcat i expliquen el perquè.

Avui, la seva esperança continua posada en la recerca i, de fet, tots se n'han beneficiat d'alguna manera. Quan van participar en "La Marató" sabien que la investigació potser no arribaria a temps per curar-los, però, igual que fan ells, el programa també mira cap al futur, per tal que les pròximes generacions tinguin un tractament per a aquelles malalties que avui són encara incurables.

El programa també recull el testimoni d'alguns dels presentadors que han conduït el programa i alguns dels artistes que hi han col·laborat al llarg dels seus vint-i-cinc anys. Començant per Àngels Barceló, que el 19 de desembre del 1992 presentava la primera Marató de la història de la televisió al nostre país. TV3 va ser pionera a l'estat espanyol a l'hora de fer un programa com aquest. Aleshores, va ser un repte de més de sis hores de programació per recollir diners per lluitar contra la leucèmia. Avui, La Marató té una durada aproximada de quinze hores, però és molt més que això. L'acompanya també la ràdio, un disc i un llibre propis, xerrades i actes divulgatius i milers d'activitats desinteressades arreu del país.

El programa ha desbordat totes les expectatives inicials per convertint-se en la festa anual de la solidaritat catalana, en què cada any un milió de persones es mobilitzen per recaptar diners i lluitar contra una malaltia des de la recerca. Un projecte solidari sense precedents. I tot i que l'objectiu és ajudar la ciència, el que la sustenta són les emocions i l'empatia de tota una societat que se l'ha feta seva.

La sessió doble de "Sense ficció" continuarà amb la reemissió d"Invictus, la cicatriu a la mirada", un acostament a l'ictus des del testimoni de tres afectats per aquesta malaltia. El documental és una producció de Zagorafilms, dirigit per Javier Rada i Jordi Gallofré.

Tres malalts d'ictus, tres edats, tres estadis diferents d'una malaltia i una sola lluita: tirar endavant, saber que aquesta cursa contra les limitacions no la perdran, i que, finalment, en sortiran invictes. "Invictus: la cicatriu a la mirada" és un documental amb el qual la Fundació Ictus vol donar a conèixer els aspectes més humans d'aquesta malaltia. Què passa darrere d'un ictus? Com afecta la vida quotidiana d'aquestes persones?

El documental s'endinsa en el procés que comporta la malaltia i les seves seqüeles a través de tres personatges excepcionals, d'edats i aspiracions molt diferents. Un terratrèmol emocional es va emportar les seves vides. La realitat que els envoltava, que creien confortable i segura, va desaparèixer. En pocs minuts ho havien perdut tot: el seu físic, la mobilitat, la comunicació i l'autoestima. Són tres persones amb coratge i optimisme que han decidit no enfonsar-se i reinventar-se en una lluita constant contra la discapacitat: la Isabel, una noia jove de 31 anys que ha decidit trencar les barreres del llenguatge a través de la dansa; l'Esteve, un professor universitari obligat a conviure amb una cadira de rodes i amb el lema que les limitacions es troben a la mentalitat de cadascú, i l'Antonio, un home gran, pintor, que vol recuperar el seu art i acabar el quadre que estava dibuixant quan va tenir el cop.

Utilitzant la mirada d'aquests personatges, una mirada cicatritzada que costarà que torni a ser com la d'abans, la pel·lícula mostra el procés vital i les decisions necessàries per aconseguir sortir-ne invictes. No és la història d'una superació, és la narració d'una lluita constant contra l'adversitat.

Un documental d'experiències, de neguits, pors i lluites, i una mirada universal a l'esperança, a la resiliència humana, a la capacitat que tenim tots d'aixecar-nos en els pitjors moments de la vida. Amb aquest ventall, que va des del primer impacte fins al procés de renaixement dels protagonistes, "Invictus: la cicatriu a la mirada" recull els diferents models d'ictus com a paradigmes per a totes aquelles persones que, per desgràcia, tenen o tindran aquesta malaltia.

El treball, dirigit per Javier Rada i Jordi Gallofré, és una producció de Zagorafilms amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, i la col·laboració de Boehringer Ingelheim, Vifor Pharma, GE Healthcare, Institut Guttmann i FOCUS.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut