Des de Hida, la Chisato va arribar a Barcelona l'any dels Jocs Olímpics i va decidir quedar-se a viure a Cabrils.
Des de Hida, la Chisato va arribar a Barcelona l'any dels Jocs Olímpics i va decidir quedar-se a viure a Cabrils.
Dilluns, a les 22.00, al 33

Del centre del Japó amb Chisato a la Grècia de Yorgos, a "Karakia"

Una setmana més, el 33 recupera dos capítols de "Karakia". Des de Hida, la Chisato va arribar a Barcelona l'any dels Jocs Olímpics i va decidir quedar-se a viure a Cabrils, on fa cursos de ceràmica japonesa i prepara plats tradicionals com els "mohei gochi". Cercs és la destinació que va triar en Yorgos, provinent de Salònica, per viure amb la seva família, i des d'aquesta població berguedana cultiva hortalisses que acompanyen les seves receptes de Grècia i transmet la cultura de la pau a les escoles.

Chisato (Hida, Japó)

La Chisato va arribar a Barcelona l'any dels Jocs Olímpics. A aquesta artista originària del centre del Japó, de Hida, li va agradar tant l'ambient de la ciutat, la llibertat que s'hi respirava, que va decidir quedar-s'hi i perfeccionar aquí els coneixements sobre ceràmica que havia après al seu país. Sempre que pot torna a Hida i a Takayama, la seva ciutat, però sap que, de moment, no canviaria per res ni el clima ni la brisa del Maresme on viu, als afores de Cabrils. En l'antiga masia del segle XVIII que comparteix amb altres amics i artistes organitza, de tant en tant, cursos de "raku", un tipus de ceràmica japonesa que fa servir tècniques especials de cocció. Però el gruix de la seva activitat i la major part dels tallers els fa a Barcelona, a l'estudi galeria que acaba d'obrir al barri de la Ribera. El programa assisteix a la inauguració i a la preparació dels seus "makizushi", però també a la comprensió utilitària de la ceràmica més enllà del seu valor decoratiu.

Un dels plats més tradicionals a la cuina de Hida són els "mohei gochi", una mena de pastissets d'arròs, cuits a la brasa, que s'acompanyen amb una salsa feta a base de "sèsam salvatge", unes llavors pròpies de la zona que reben el nom d'"egoma".

 

Yorgos (Salònica, Grècia)

En Yorgos viu a Cercs, al Berguedà. Va triar de viure-hi, amb la família, adaptant dia a dia el seu bagatge urbà al món canviant de la natura. A l'hort de casa recull moltes de les herbes i hortalisses que acompanyen les receptes amb les quals va créixer a Salònica, l'antiga ciutat portuària de l'Egeu. L'"hortópita", una massa de blat i verdura, és un d'aquests plats que la seva àvia preparava, exclusivament, amb fulles d'ortiga. La seva mare, la Xanthoula, que el visita sovint, va ensenyar a l'equip de "Karakia" a preparar la 'varvára', un plat dolç de blat escairat que connecta amb velles històries de l'Olimp. Interessat per les civilitzacions que donen vida al Mediterrani, en Yorgos forma part del col·lectiu Irènia, un grup d'educadors que intenten transmetre, a través del joc, la cultura de la pau a les escoles.

 

El programa

"Karakia" és un espai de producció pròpia de Televisió de Catalunya pioner a Europa en el tractament de la diversitat. Estrenat l'any 2001, s'adreça a tothom que té interès per la cuina i el descobriment de nous ingredients i gustos, però sobretot vol despertar l'interès per les cultures, costums i tradicions dels veïns d'altres orígens.

 

tv3.cat/karakia

facebook.com/karakia

Anar al contingut