"Cronos" estrena "L'últim gal"

Dissabte 8 d'octubre, a les 22.00, "Cronos", l'espai presentat per Enric Calpena que inclou documentals històrics de gran factura, estrena "L'últim gal", una coproducció de Program33 amb la col·laboració de France Télévisions dirigida per Samuel Tilman. La veritable història de la desconeguda i mitificada Gàl·lia


 

 

La Gàl·lia, regió d'Europa occidental actualment ocupada per França, Bèlgica, l'oest de Suïssa i les zones dels Països Baixos i d'Alemanya a l'oest del Rin, no era exactament com s'ha explicat.

 

Després de gairebé un segle de coexistència pacífica entre gals i romans, en què s'havia posat en marxa la "romanització" del poble gal, sostinguda pels interessos comercials mutus i les bones relacions, l'any 53 aC la Gàl·lia és, de sobte, inflamada. L'ascens de Juli Cèsar al poder i el seu nomenament com a procònsol ho canvia tot. El general romà té l'ambició de convertir-se en l'home més poderós de Roma, i la Gàl·lia serà un mitjà per a aquesta finalitat. Així, amb la fam de poder, decideix esclavitzar un poble que fins aleshores era el seu aliat d'igual a igual. La rebel·lió agafa força i ben aviat els gals hauran de triar entre romandre fidels a Roma o posar-se al costat del líder Vercingetòrix, cap de la tribu dels arverns.

 

A "L'últim gal" ("Le dernier gaulois"), la tensió entre el cap de la tribu dels aduins Apator i el seu fill Lug és palpable, i la seva relació esdevé el símbol de les divisions i els judicis a què s'enfrontaven els gals aquell any 53 aC. Mentre que Apator simbolitza un tòtem de la tradició, el seu fill representa la imatge de la modernitat. L'un vol preservar la memòria i la cultura dels avantpassats; l'altre abraça l'estil de vida romà i els beneficis comercials que un aliat tan poderós li ofereix. Els conflictes familiars, el xoc generacional i les opinions contraposades il·lustren perfectament aquell moment clau en la història del poble gal.  

 

L'objectiu de "L'últim gal" és aclarir la boira que perviu en la memòria col·lectiva sobre la Gàl·lia mitjançant la reconstrucció documental inèdita del que va succeir realment a la batalla i al setge d'Alèsia, a prop d'Alise-Sainte-Reine (Borgonya), l'any 52 aC. Les creixents tensions entre romans i gals, l'encoratjadora victòria gala a Gergòvia, la crida popular a les armes al costat de Vercingetòrix, el setge interminable on 15.000 homes estaven atrapats en un guerra estàtica, el reforços  que mai no van arribar, el geni de Roma desplegant tota la seva glòria...

 

Els últims descobriments arqueològics permeten comprendre a la fi la gran complexitat d'aquest decisiu esdeveniment amb una innovadora ficció documental feta en animació 3D. Descobriments que revelen elements de la cultura material, ritual, política i militar dels gals. I a través dels seus personatges, l'espectador es troba cara a cara amb els paisatges, els objectes, els costums i la moral del poble gal. "L'últim gal" ofereix una imatge fidel d'una civilització poc coneguda i massa sovint mitificada.

 

tv3.cat/cronos

twitter.com/Cronos_Canal33

 

Sant Joan Despí, 7 d'octubre del 2016