"Cronos", al Memorimage de Reus

El Festival de Cinema Internacional de Reus, que se celebrarà del 9 al 12 de novembre, projectarà "Joe McCarthy, l'autèntic americà", sobre l'ascens i la caiguda del senador que va propiciar la "caça de bruixes" als Estats Units, que forma part de l'onzena temporada de "Cronos" i que s'emet aquesta tardor al 33.

L'11 de novembre a les 19.00, al teatre Bartrina de Reus, es podrà veure "Joe McCarthy, l'autèntic americà", dins de les Sessions Especials de la programació que aquest any presenta el Memorimage.

Joseph Raymond McCarthy va donar lloc al "mccarthisme", sinònim de la política de "caça de bruixes", episodi de la història dels Estats Units que va passar entre 1950 i 1956 durant el qual el senador va propiciar un procés de delacions, denúncies, irregularitats i llistes negres contra persones sospitoses de ser comunistes.

La pel·lícula presenta un home, fill d'un granger d'Illinois, que es movia per pura ambició. Des dels dies en què als catorze anys va deixar els estudis per ajudar la família en una granja de pollastres, des que va tornar a l'institut als 19 anys i va completar els seus estudis en el temps rècord d'un any, fins al seu nomenament com a jutge de districte més jove de Wisconsin als 31 anys. També s'explica el seu meteòric ascens com a senador i demagog i televisiu caçador de comunistes i, finalment, la falta de previsió que el va portar al circ mediàtic de les televisades audiències realitzades pel Senat dels Estats Units després que McCarthy va intentar investigar també l'exèrcit el 1953.

Aquest retrat d'un dels primers "nois dolents" –bad guys– televisats de la política, dirigit per Lutz Hachmeister, és fruit de cinc anys d'investigació en arxius internacionals. Es tracta d'un excel·lent film que conté tots els ingredients del festival: cinema històric, memòria, imatges d'arxiu en moviment i fixes, ficció molt acurada i una fascinadora coincidència amb l'actualitat política nord-americana, que situa en un mateix pla les figures de McCarthy i Donald Trump. Dos polítics amb un controvertit nexe d'unió entre ells: l'advocat Roy Cohn.

Avui s'ha presentat a Reus la programació de l'onzena edició de Memorimage. Amb paraules del director artístic del festival, Daniel Jariod, es tracta d'una edició "farcida de films realitzats al territori que acaben dibuixant un retrat global de la zona com una veritable terra de pioners".

El film inaugural d'enguany és "Priorat", de David Fernández de Castro. La història de cinc joves que, juntament amb els vinaters locals, van iniciar l'apassionant procés de transformació per convertir una zona a punt d'enfonsar-se en una de les regions vinícoles més productives del món. Es comptarà amb la presència de tot l'equip de la pel·lícula.

A la Secció Oficial destaquen "Sota les bales, la història del fotògraf Tony Vaccaro", reconegut per retratar grans personalitats com Pablo Picasso, Marilyn Monroe o Sofia Loren i que, durant més de quaranta anys, va guardar al seu calaix una colpidora col·lecció d'imatges de la seva experiència com a soldat a la Segona Guerra Mundial, i "The Music of Strangers", la història del violoncel·lista Yo-Yo Ma, que l'any 1998 va fundar la Silk Road Ensemble, una orquestra de músics virtuosos de diversos països que va portar-lo a descobrir identitats i tradicions culturals d'arreu del món.

La secció MemoriReus consta de les següents pel·lícules: "Els nens de la jungla", que ens presenta el grup de mestres de Reus que va fundar l'Escola Mowgli, un desafiament no només pedagògic, sinó també polític i cultural en plena dictadura franquista; "Estados clandestinos", l'experiència d'un grup de militants uruguaians, exiliats a Buenos Aires, que el 1976 van ser segrestats i traslladats il·legalment a l'Uruguai per un comando militar de la dictadura en un capítol desconegut de l'Operació Còndor; "Les 7 vides d'Eduard Toda", la fascinant història d'un reusenc il·lustre de la Catalunya de finals del segle XIX i principi del XX, oblidat, malgrat haver estat el primer egiptòleg de l'estat, el descobridor de l'arrel catalana de l'alguerès i el reconstructor del monestir de Poblet.

tv3.cat/cronos