Corbacho considera "inevitable" augmentar els anys treballats per calcular les pensions

El ministre de Treball vol evitar les jubilacions anticipades i rebaixar de cent a trenta dies el termini per acceptar una feina o curs formatiu.

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, considera que els últims vint anys de vida laboral és un període raonable per calcular la pensió i que l'actual referència de quinze anys no és equitatiu. En declaracions al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Xavier Vilà, Corbacho ha remarcat que el canvi s'hauria de fer de forma progressiva i que és necessari pel sistema: "Serà inevitable que el temps de càlcul s'haurà d'augmentar dels quinze anys, serà inevitable. Per dues coses: per garantir la sostenibilitat haurem d'augmentar el nombre d'anys per comptabilitzar la pensió a la qual es té dret i la segona és perquè l'actual sistema penalitza molt les persones que perden la seva feina en l'última etapa laboral".

Alhora, el ministre ha dit que una de les prioritats és evitar les jubilacions anticipades i espera que el tràmit de la reforma laboral al Senat no suposi canvis importants respecte al text aprovat al Congrés. En aquest sentit, confia a arribar a acords amb el PNB i CiU en el debat d'esmenes que es fa demà. "Hi ha un espai de centralitat i nosaltres esperem que en aquest espai de centralitat puguem trobar punts d'acord que, si no és al cent per cent, doncs que sigui en el percentatge més alt possible i aquests espais de centralitat el representen el PNB i el representen Convergència i Unió", ha afirmat.

Corbacho també referma la voluntat del govern central de rebaixar dels cent dies actuals a trenta dies el termini a partir del qual els aturats han d'acceptar una oferta de treball o cursos de formació. "A partir dels trenta dies aquesta persona ha d'estar en una posició activa en recerca de feina, una altra cosa és que desgraciadament no la trobi, però ha d'estar en aquesta situació activa. Tot això, si no ho complementem finalment amb el fet que les agències privades de col·locació intervinguin activament en la intermediació en el mercat laboral i també el combinem de tal manera que els serveis públics d'ocupació de cara al futur hauran de ser reforçats i haurem d'apostar tots per més formació, per més itinerari, però si ens quedem solament amb la part normativa segurament que l'objectiu no serà el que aconseguim".

Celestino Corbacho, que també és ministre d'Immigració, ha assegurat que el recurs que hi ha al Tribunal Constitucional contra la Llei d'acollida no aturarà l'aplicació de la llei. "S'ha de continuar desenvolupant perquè un recurs al Tribunal Constitucional fet per la Defensora del Poble no paralitza el fet d'aquesta llei, però jo espero que el Tribunal Constitucional finalment certifiqui que aquesta llei és una bona llei i que, en definitiva, no representa cap perill", ha manifestat.

Preguntat sobre si se sent més a prop del PSC que representa la ministra de Defensa, Carme Chacón, o el que representa el conseller d'Economia, Antoni Castells, Celestino Corbacho ha respost que "la ministra Chacón, jo comparteixo amb ella el cent per cent, no solament des del punt de vista de la resposanbilitat governamental, sinó molts dels seus plantejaments; però amb el Toni Castells és una persona que jo, personalment, estimo molt, des del punt de vista personal tinc una magnífica relació, més enllà que, amb ell, en algun dels seus plantejaments estic al noranta-vuit per cent" i ha assegurat que amb qui està plenament al cent per cent és amb el president de la Generalitat, José Montilla.

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut