Comença una partida d'escacs, a "Nit i dia"

El 24 d'abril, a les 22.35, s'estrena la segona temporada de "Nit i dia", la sèrie de TV3 produïda per Mediapro, un "thriller" realista protagonitzat per metges forenses, policies i jutges, personatges que conviuen dia a dia amb els aspectes més foscos de la realitat. Josep Maria Pou, Ramon Fontserè, Lluïsa Mallol, Jordi Bosch, Peter Vives, Pep Cruz, Irene Montalà o Pol López són alguns dels noms que s'afegeixen al repartiment en aquesta nova tanda de capítols.

"Comença el segon acte de la partida i ara és quan el joc es complica", recita la veu en off de Josep Maria Pou en el tràiler que s'ha pogut veure a la Filmoteca de Catalunya previ a la roda de premsa de presentació de la segona temporada de "Nit i dia". Hi han estat presents Vicent Sanchis, director de TV3; Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3; Jaume Roures, soci fundador de Mediapro; Lluís Arcarazo i Jordi Galceran, creadors de la sèrie, i els directors, Manuel Huerga i Oriol Paulo. També hi ha assistit Clara Segura, Miquel Fernàndez, David Verdaguer, Mar Ulldemolins, Andreu Herrera, Josep Maria Pou, Lluïsa Mallol, Peter Vives, Anna Alarcón, Victòria Pagès, Irene Montalà i Pep Cruz.

"He tingut molt bones sorpreses quan he entrat a TV3. Alguns bons productes i, en concret, aquesta sèrie. M'ha encantat i m'ha sabut molt greu no haver-la induït jo. Segurament seria una de les millors coses que podria haver fet com a director de TV3, signar aquest contracte i tirar endavant aquesta sèrie", ha obert l'acte Vicent Sanchis, el director de TV3. "La primera temporada de ‘Nit i dia' es va estrenar a TV3 i encara està tenint molt de recorregut internacional. Una sèrie que s'ha venut, que ha estat elogiada i ben rebuda per la crítica i que ha fet el salt al Regne Unit i als Estats Units i a la resta de l'Estat gràcies a Movistar. Si la primera va anar així, aquesta segona, per una mica de justícia que hi hagi, encara correrà moltíssim més camí. Estem al davant d'una gran sèrie, un producte molt ben pensat".

La primera temporada de la sèrie es podrà veure fora de l'estat espanyol gràcies a l'acord assolit amb Global Series Network, tancat per Imagina International Sales. Aquesta operació permetrà que "Nit i dia" s'estreni a Walter Presents al Regne Unit durant el 2018 a través de Channel 4/All4, després d'haver format part recentment de la selecció de títols llançats per la plataforma SVOD als Estats Units. La sèrie es podrà veure en versió original subtitulada en anglès. A l'Estat s'ha venut a Movistar, pel servei de Video on Demand, en versió original subtitulada en castellà. 

Jaume Roures, soci fundador de Mediapro, ha explicat que el projecte de "Nit i dia" va néixer fa 7 o 8 anys, quan es buscava un producte "de qualitat i per satisfer el que  diem ‘efecte Homeland', una sèrie que es pot viure com si formés part de la vida quotidiana".

"Nit i dia" ha estat una sèrie "que ha estat ben valorada tant per l'audiència com per la crítica. La primera temporada va tenir una quota de pantalla del 13,2%, liderant la seva franja, 385.000 espectadors de mitjana, xifra que l'avalava com un contingut d'interès general. També ha estat aprovada en el cas de les vendes. Això no només dona projecció a les sèries, sinó també al català, perquè la sèrie es veu en versió original. Un producte ric en talent i localitzacions", ha comentat Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3.

Les noves línies de la segona temporada han estat elaborades per Lluís Arcarazo i Jordi Galceran, els creadors de la sèrie, que han comptat amb la col·laboració d'Oriol Paulo i Jordi Vallejo en la redacció dels guions. Una nova tanda de capítols dirigits per  Manuel Huerga i Oriol Paulo. Una temporada que, com la primera, serà autoconclusiva: la trama principal tindrà final.

"En el final de la primera temporada, Sara Grau tancava la porta de la nevera on descansava el cos de Marc Ramos", ha explicat un dels creadors de la sèrie, Lluís Arcarazo, juntament amb Jordi Galceran. "Ens vam plantejar la segona temporada sense caure en la serialitat. Crear una nova història partint de zero. La primera era un viatge a la part fosca de les persones, en aquesta es mou per la part fosca de les institucions d'aquí, d'allà i de tot arreu. El passat és un altre protagonista de la sèrie. Tots els personatges de la sèrie es veuran afectats per ell d'una manera o altra."

"En la primera temporada, l'assassí era un psicòpata que matava iaies. Era un assassí que no era un dels nostres. Era un malalt, i se'l podria mirar des de la distància", ha afegit l'altre creador, Jordi Galceran. "A la segona temporada hi ha un assassí, però els seus crims són induïts. Hi ha un entorn social i institucional que en són responsables. És, per tant, més complexa, més rica però més inquietant, perquè al darrera hi ha una societat que té una responsabilitat compartida."

"En llegir els guions vèiem la sèrie com una quimera pel nombre de personatges i d'escenes", deia Oriol Paulo, director de la sèrie amb Manuel Huerga. "Gràcies a l'equip artístic i tècnic, que han cregut que es podria fer, s'ha aconseguit." Una nova temporada que es distancia de la primera també en què els assassinats ja no seran en off: "En serem testimonis", explicava Paulo.

Dues històries que es desplegaran davant dels ulls dels espectadors com una partida d'escacs en una temporada de guions més enrevessats. "Tot està relacionat", comentava Manuel Huerga. "El que semblava un viatge més individual acaba sent un de més global i social".

En el primer capítol de la temporada, que s'ha pogut veure en la presentació d'avui, es té la sensació que s'està al davant d'una altra sèrie completament diferent. "És com un joc amb l'espectador en què li volem explicar que aquesta segona temporada no és igual que la primera, que obrim unes trames molt diferents, però amb el darrer pla l'espectador quedarà tranquil", explicava Jordi Galceran.

Sara Grau, interpretada per Clara Segura, és un dels personatges clau de la primera temporada i tindrà un pes important en la segona.  La forense viurà un viatge metafòric molt marcat per aquest  passat que veurà la llum. "La part fosca serà endins aquest cop, no assetjarà des de fora com a la primera", remarcava l'actriu. El viatge metafòric del seu personatge estarà molt relacionat amb el que facin altres protagonistes de la temporada.

Josep Maria Pou interpreta un dels personatges nous, un dels importants de la segona temporada. Ell serà Benet Muntada, "tres personalitats dins una mateixa capsa cada una definida per la simplicitat i l'elegància. Un personatge que porta la cultura impregnada a la pell", com l'ha definit Pou. L'actor es troba encantat amb aquest paper, que defineix com "el millor que m'ha arribat en el món de la televisió i del cinema. Un desig mentre mirava la sèrie que es va convertir en realitat".

Blanques i negres, llum i foscor, nit i dia. L'endemà de la diada de Sant Jordi, comença la partida d'escacs a "Nit i dia" i l'adversari és poderós.

tv3.cat/nitidia

twitter.com/nitidiaTV3

facebook.com/nitidiaTV3

Anar al contingut