"Cíborgs entre nosaltres" obre el debat sobre la frontera entre la ciència i l'ètica

El documental, que s'emetrà dimarts 27 de juny a TV3, es va presentar ahir en una roda de premsa i projecció a l'Auditori de Mediapro, a Barcelona. Aquest treball, coproduït per TV3 i Mediapro, s'endinsa en el controvertit món de la ciència on l'ètica i les limitacions legals es contraposen als imminents avenços tecnològics.

Ahir al migdia es va presentar "Cíborgs entre nosaltres", un documental dirigit per Rafel Duran que s'endinsa en el món dels cíborgs, individus que porten dispositius electrònics implantats al seu organisme que els proporcionen capacitats que van més enllà de les capacitats normals d'un humà. A l'acte de presentació, van participar-hi Joan Salvat, director de programa "Sense ficció" de TV3, i Rafel Duran Torrent i Joan Úbeda, director i productor del documental, respectivament.

El treball, que s'emetrà el dimarts 27 de juny al programa "Sense ficció", parla d'un futur, no gaire llunyà, quan la tecnologia es fusioni amb els nostres cossos de maneres que avui ens semblen inimaginables, redefinint els límits del que és ser humà. Per fer-ho recull el testimoni de diversos cíborgs, que expliquen per què han decidit fer aquest pas, quins problemes els suposa la seva condició de cíborgs en la seva vida quotidiana i de quina manera lluiten per superar els recels de la societat, i visita també els laboratoris d'investigadors d'alt nivell per descobrir que la ciència és més a prop del que ens pensem de poder transformar-nos en cíborgs.

Però, quines implicacions filosòfiques, ètiques i legals té el fet d'anar més enllà del que és humà i permetre que les màquines formin part de nosaltres? Aquestes són les preguntes que planteja "Cíborgs entre nosaltres" i que Joan Salvat, director del programa "Sense ficció", va destacar: "Aquest documental parla d'un món que ens és totalment desconegut, del qual no tenim gaire coneixement. És un treball que obrirà un debat interessant i aquest és un dels objectius de la televisió pública". A més, ha afegit que "amb l'emissió d'aquest treball assolim un altre dels objectius de "Sense ficció", que és recolzar productores catalanes i idees que neixen a Catalunya però que sabem que tindran una llarga projecció internacional".

En el cas de "Cíborgs entre nosaltres", aquesta projecció està assegurada. A més de TV3, es podrà veure a TVE, i també a França, Suècia, Noruega i Dinamarca, ja que la cadena francesa Science ET Vie TV, la sueca SVT, la noruega NRK i la danesa DR, han col·laborat en la seva producció. A més, abans de l'estrena, ja ha venut els seus drets d'emissió a diferents països, com Mèxic, Colòmbia o Alemanya.

Però és que l'origen inicial d'aquest projecte ja va néixer als Estats Units. Joan Úbeda, el productor del documental, explicava que "Rafel Duran, el seu director, va guanyar el Gran Premi del Jurat en el concurs FocusForwardFilms, a Sundance l'any 2013, amb el curtmetratge "Cyborg Foundation", que ja mostrava la història de Neil Harbison, el primer home considerat cíborg. Vaig veure aquell curtmetratge, em va agradar, i vaig proposar al Rafel de fer-ne una versió més extensa. Ha costat molt, però al final el resultat és el documental que avui us presentem".

Igual que Joan Salvat, Joan Úbeda també va destacar "que el documental aborda un tema delicat, que és com la tecnologia entrarà a les nostres vides i als nostres cossos. Planteja preguntes a nivell científic, legal i ètic. Planteja la modificació de la definició dels sentits tal com els coneixem avui".

I és que els implants que converteixen un ésser humà en cíborg poden ser per millorar una malaltia o una discapacitat, com els xips que s'implanten al cervell per millorar certs aspectes del Parkinson. Però també poden ser per amplificar aquestes capacitats naturals, i és aquí on comença el debat. Rafel Duran, el director del treball, tampoc té clar on són les fronteres: "La definició de cíborg no és clara. N'hi ha moltes. Nosaltres hem pres la que parla de portar la tecnologia al cos per potenciar-ne les facultats." Duran va afegir "que el futur vindrà del món de la medicina perquè la clau és l'estudi del cervell. Però queda molt per recórrer, perquè els metges avui en dia encara són cauts. Si no saben com curar certes malalties com han de parlar de millorar el cos humà?"

Segons Duran, "la tecnologia està a punt. Als Estats Units hi ha empreses que inverteixen molts diners en aquest camp. El que falta és que hi hagi consens social, i una de les funcions del documental i dels cíborgs que hi apareixen és obrir camp perquè la societat ho vagi acceptant perquè, un cop arribi, no es podrà aturar". I com a exemple va explicar que ja hi ha una empresa canadenca que ven kits amb xips de radiofreqüències perquè el comprador pugui implantar-se'ls ell mateix a casa. Va explicar, a més, que hi ha molts tutorials a internet que expliquen com fer-ho.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut