DIMARTS, A LES 22.05

"Chuck Norris contra el comunisme" a "Sense Ficció"

Demà, a les 22.05, "Sense ficció", a TV3, estrena "Chuck Norris contra el comunisme", un documental que explica com una valenta traductora va dur la màgia del cinema a les masses i va sembrar les llavors d'una revolució a la Romania comunista dels anys 80.

Tot seguit, a "Escenes d'un món postsoviètic", del programa de la secció Internacional de TV3 "Món", dirigit i presentat per Joan Carles Perís, s'analitzarà el paper que va tenir la cultura en la caiguda del mur de Berlín.

Als anys 80, a Romania, milers de pel·lícules occidentals van travessar el teló d'acer i van obrir una finestra al món lliure per a tots aquells que es van atrevir a mirar-hi. Un personatge que va muntar un mercat negre de cintes de vídeo que van convertir la veu d'una dona en un símbol de llibertat.

La Romania comunista de la dècada del 1980 estava culturalment aïllada, ideològicament censurada; totes les imatges de la vida fora del teló d'acer es tallaven i la televisió es reduïa a un parell d'hores de butlletins de propaganda cada dia. Blocs de formigó, cues de racionament... La por aclaparadora de la vigilància de l'Estat havia impedit que les persones sortissin de la línia marcada. Però hi havia una finestra al món lliure disponible per a qualsevol que s'atrevís a mirar-hi.

A mitjans de la dècada dels 80, milers de pel·lícules de Hollywood van ser introduïdes de contraban al país a través d'una operació ben greixada que va arribar a milions de persones de tot Romania. Les pel·lícules van ser doblades per una traductora valenta, una veu diferent que va captivar tot el país i es va convertir en un símbol de la llibertat.

El documental, dirigit per Ilinca Calugareanu, ens apropa les històries inesgotables d'herois d'acció com Chuck Norris i Jean-Claude Van Damme que van entrar en la imaginació dels nens; però va ser-ne el teló de fons el que fascinava el públic. Per primera vegada, la gent veia el que se'ls havia negat: supermercats plens d'aliments, luxes, les últimes modes, supercotxes i, sobretot, la llibertat.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut