El mur de la frontera a Nogales, Sonora, Mèxic.
El mur de la frontera a Nogales, Sonora, Mèxic.

Catalunya Ràdio i Catalunya Informació relataran a partir de dilluns la situació a la frontera entre els Estats Units i Mèxic amb la sèrie de reportatges "Relats des de la frontera"

La corresponsal als Estats Units, Cèlia Cernadas, ha fet un viatge per la zona fronterera per explicar les conseqüències de la decisió del president Donald Trump pel que fa al mur amb Mèxic

Coiots i deportats, ciutats partides per la frontera, històries d'indis i ranxers o Los Angeles com a ciutat santuari per als immigrants, entre altres nuclis d'informació, protagonitzen la sèrie de reportatges "Relats des de la Frontera", Trump i el mur amb Mèxic. 

A partir de dilluns que ve,  3 d'abril,  Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es traslladen a la frontera entre Arizona i Sonora, el lloc on Donald Trump vol ampliar el mur entre els Estats Units i Mèxic.

La corresponsal Cèlia Cernadas ha parlat amb mexicans i nord-americans, ha recorregut la frontera per banda i banda i ha estat testimoni del temor de molts d'ells davant les intencions polítiques d'immigració anunciades pel president dels Estats Units.

El mateix dilluns s'emetrà el reportatge anomenat  "Coiots i deportats. Històries fallides del somni americà", on s'explica que la frontera entre els EUA i Mèxic està farcida d'històries de somnis truncats. Les dels milers de mexicans i centreamericans que intenten incansablement creuar la frontera. Però l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, amb el seu discurs hostil contra la immigració il·legal , està tenint un efecte dissuasori, segons xifres del Departament d'Immigració dels Estats Units. Tot i així, cada dia desenes de deportats aterren als albergs d'ajuda als immigrants que proliferen a l'altra banda de la frontera, a Mèxic.

L'endemà, dimarts, es posarà en antena "Nogales, Arizona: La ciutat partida". Donald Trump ha promès construir un mur entre els EUA i Mèxic. Però el mur ja existeix en molts trams, sobretot a les franges urbanes. Com explicarà Cèlia Cernadas, aquest és el cas de Nogales, on una tanca de barres de ferro divideix la ciutat en dos: la banda d'Arizona, als Estats Units, i la banda de Sonora, a Mèxic, unides per una intensa relació comercial. A la banda mexicana, inscripcions i murals recorden la tràgica història dels que han mort intentant creuar la frontera.

El dimecres 5 d'abril es posarà en antena el reportatge "Seguint el rastre dels immigrants. Organitzacions humanitàries." Unes 6.000 persones han mort intentant creuar la frontera entre Mèxic i els Estats Units des dels anys 90, segons dades oficials. Però les organitzacions humanitàries incrementen aquesta xifra fins als 8.600 morts. El reportatge explicarà com els immigrants indocumentats caminen durant dies per les muntanyes o el desert, afrontant la deshidratació, la hipotèrmia, els traumatismes i l'abús dels traficants.  Per això, a la zona sud d'Arizona floreixen les organitzacions humanitàries de voluntaris.

El dijous, 6 d'abril, es podrà escoltar per Catalunya Ràdio i Catalunya Informació el reportatge "Custodiant la frontera. Els ranxers" Aquí es narrarà que la promesa de Donald Trump de construir un mur de 9 metres d'alçada entre els Estats Units i Mèxic genera opinions mixtes  a la frontera. Però hi ha un col·lectiu que el defensa: els ranxers, que viuen el dia a dia del tràfic d'indocumentats per les seves terres del sud d'Arizona. El que temen, sobretot, són els narcos que creuen una frontera protegida només per pals i filferros en un territori remot i mal comunicat.

El darrer informe s'emetrà el divendres sota el títol "Los Angeles, ciutat santuari". Aquí la corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units detallarà l'agressiva política migratòria de Donald Trump, que està topant amb l'oposició de les anomenades ciutats santuari, a les quals el president ha amenaçat de tallar els fons federals si no apliquen les seves directives sobre immigració il·legal. Los Angeles és la segona ciutat dels Estats Units amb més indocumentats. La por de les deportacions s'ha estès entre immigrants que fa dècades que hi viuen i hi treballen sense papers. I la ciutat prepara mesures per ajudar-los.

A Catalunya Ràdio els reportatges es podran escoltar dins els programes "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas; "Catalunya migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, i "Catalunya vespre", amb Kilian Sebrià i Sílvia Cóppulo.

A Catalunya Informació aquests espais s'emetran de dilluns a divendres, a les 08.00 i a les 19.00h, el mateix es repetirà dues vegades cada dia; dissabte a les 11.00, a les  17.00 i a les 22.00 es posaran en antena els emesos dilluns, dimarts i dimecres; i diumenge es podran escoltar, a les a les 10.00 i a les 18.00, els que han estat emesos dijous i divendres.

A més, Cèlia Cernadas escriurà un "Quadern de viatge" sobre la seva experiència a la frontera entre dos països dins del web de Catalunya Ràdio.

Aquesta sèrie de reportatges s'han fet arran que  Donald Trump va signar, a finals de gener, un decret per començar la construcció del mur fronterer amb Mèxic per frenar la immigració. Ell mateix ho havia avançat hores abans pel seu compte de Twitter personal, amb una piulada en què anunciava "un gran dia planificat sobre seguretat nacional", amb decisions sobre, "entre moltes altres coses", la construcció del mur fronterer amb Mèxic. 

Actualment, a la frontera amb Mèxic hi ha una tanca discontínua i no queda clar com Trump pensa aplicar aquesta mesura. Ni tampoc com es resoldran diverses incògnites, com, per exemple, qui acabarà pagant el mur, o la voluntat del president nord-americà de deportar tres milions d'immigrants il·legals mexicans, que diu que són criminals. Una xifra que, segons diverses fonts, no es correspon amb les dades oficials.

 

 

catradio.cat/informatius 

catradio.cat/catalunya-informacio

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

 

Anar al contingut