Catalunya Ràdio aposta per la literatura amb dos nous programes, "Ciutat Maragda" i "L'irradiador", amb David Guzman

Aquest dissabte, 17 de juny, Catalunya Ràdio posarà en antena la primera edició de "Ciutat Maragda", un programa setmanal que es dedicarà a grans noms i títols de la literatura universal. Al setembre, amb el retorn d'iCat a l'FM, s'estrenarà "L'irradiador", que es centrarà en la literatura catalana més alternativa.

Els dos programes, conduïts pel periodista especialitzat en literatura David Guzman, tenen vocació de servei públic. L'objectiu és potenciar la divulgació literària de qualitat i continuada a la programació del grup d'emissores de Catalunya Ràdio.

"Ciutat Maragda" a Catalunya Ràdio

El programa, que es podrà escoltar els dissabtes de 23.05 a 00.00 a Catalunya Ràdio, entre el 17 de juliol i el 27 d'agost s'emetrà a les 22.05. Aquest dissabte, la primera edició parlarà de com les persones s'inicien en la lectura i en els diversos gèneres, amb l'escriptor Jordi Puntí, amb Lara Reyes, mestra de l'Escola Francesc Aldea de Terrassa, i amb cinc dels seus alumnes.

"Ciutat Maragda" parlarà de literatura i acostarà als oients grans noms i títols universals, que sovint queden en segon terme davant l'allau de novetats bibliogràfiques. Cada programa tindrà com a fil conductor un gran autor o autora, clàssics o moderns, llibres de sempre i títols d'ara. A més de glossar-los des de diferents disciplines, es resseguirà la influència, la vigència i el sentit de la seva obra amb comunicadors literaris, escriptors i col·laboradors que aportaran la seva visió sobre la literatura del passat i els títols del present.

David Guzman conversarà sense complexos, de manera didàctica i divulgativa, sobre autors com Thomas Mann, Hawthorne, Natalia Ginzburg, Maria-Mercè Marçal o Lewis Carroll, a través d'excursions a la literatura actual i amb l'entrada de seccions i espais que abracen diferents aspectes del fet literari.

El programa, que tindrà en compte tots els agents implicats en la divulgació literària, descobrirà les fases del procés d'editar un llibre amb l'espai "L'ofici de fer llibres". També coneixerà la veu dels traductors, els grans autors catalans a l'estranger i els grans autors estrangers a Catalunya a la secció "El català universal". Amb "Club de lectura col·lectiva", farà territori amb l'activitat d'un club de lectura en xarxa amb diferents biblioteques de Catalunya i amb recomanacions infantils i juvenils en complicitat amb escoles i instituts. I també escoltarà les recomanacions sense prejudicis de nens i nenes, que actuaran com a prescriptors a "Lletra menuda".

El nom del programa, basat en la terra mítica on viu el Màgic d'Oz, és on han d'arribar la Dorothy i els seus amics per aconseguir els seus somnis. El mag simbolitza la capacitat infinita de les ficcions literàries: l'art com a artifici, la il·lusió de fer creure per mitjà de procediments d'estil, d'estètica i d'experiències.

"L'irradiador" a iCat

El programa, també de periodicitat setmanal, es començarà a emetre la temporada que ve coincidint amb la tornada d'iCat a l'FM. En aquest espai, David Guzman apostarà per la literatura més nòmada i alternativa. En aquest sentit, es traslladarà a diferents punts amb vincles literaris i donarà a conèixer novel·les, contes i poemaris al costat dels seus autors i des del lloc geogràfic on es localitza el llibre.

"L'irradiador" abraçarà disciplines i gèneres que no solen formar part de la informació sobre la lectura, com ara el còmic i la novel·la gràfica; els videojocs basats en obres literàries, les obres de fotografia, els assajos musicals, els blogs i les pàgines de diaris i revistes tradicionals sobre literatura. A més, hi haurà uns especials monogràfics en funció de l'actualitat.

L'espai posarà l'accent en la literatura catalana de vocació independent i en les propostes de qualitat allunyades de la comercialitat. A més d'explicar què hi ha darrere dels llibres, com són els premis literaris o com s'inspiren els escriptors, crearà la banda sonora del lector ideal.

El nom del programa parteix del títol del llibre "L'irradiador del port i les gavines", un dels reculls de poemes més experimentals i avantguardistes de Joan Salvat-Papasseit. Un concepte, el d'irradiador, que Papasseit fa servir l'any 1921 i que manté vigent la connotació futurista i evoca la idea de radiar i d'irradiar.

David Guzman

Nascut a Barcelona l'any 1978, Guzman és periodista cultural especialitzat en literatura i música. Des del 2005 col·labora amb Catalunya Ràdio, on ha format part de l'equip d'"El Cafè de la República", amb el desaparegut Joan Barril, i de programes com "Catalunya vespre", amb Kilian Sebrià i Sílvia Cóppulo; "Estat de Gràcia", amb Roger de Gràcia, i "El suplement", amb Ricard Ustrell.

Professor del Màster en Edició de la UAB, també condueix xerrades sobre literatura i òpera. A més, entre altres, és autor dels llibres "Breve historia del leer" i "El fin de una época".

Literatura sense complexos amb David Guzman

catradio.cat

icat.cat

Anar al contingut