"Un ballo in maschera", de Giuseppe Verdi
"Un ballo in maschera", de Giuseppe Verdi

Catalunya Música transmet l'òpera "Un ballo in maschera" des del Liceu

Dimecres, 18 d'octubre, a les 20.00, Catalunya Música connectarà amb el Liceu per transmetre l'òpera "Un ballo in maschera", de Giuseppe Verdi, amb les veus de Piotr Beczala, Marco Caria i Keri Alkema, entre d'altres, amb el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers i el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Renato Palumbo. Els comentaris de la transmissió, que té el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Jaume Radigales.

El Gran Teatre del Liceu representa "Un ballo in maschera" de Verdi per inaugurar la temporada. Aquesta producció del Théâtre du Capitole de Toulouse i l'Staatstheater Nürnberg, que es podrà veure fins al dia 29 del mateix mes, compta amb la direcció d'escena de Vincent Boussard i la direcció musical de Renato Palumbo. L'òpera s'oferirà amb dos repartiments de luxe i Catalunya Música transmetrà en directe la funció del 18 d'octubre, encapçalada per l'aclamat tenor polonès Piotr Beczala, en el rol de Riccardo, i Keri Alkema ,com a Amelia. Aquest repartiment es completarà amb les veus de grans figures com Marco Caria, com a Renato, i Dolora Zajick, com a Ulrica, entre d'altres.

L'espectacular posada en escena que presenta Vincent Boussard es basa en un ambient fosc i tacat de misteri, en què ha col·laborat la feina de vestuari d'un dels grans de la moda, el francès Christian Lacroix. Aquest tàndem ja es va poder veure a la producció d'"I Capuleti e I Montecchi" de la temporada 2015/16. En el terreny musical, "Un ballo in maschera" destaca per una gran quantitat de moments àlgids, àries pensades per al lluïment dels solistes com 'Ma se me forza perderti' de Riccardo, el duet 'Teco io sto' o la que molts consideren una de les millors àries per a baríton de Verdi, 'Eri tu', que protagonitza Renato.

Aquesta obra mestra de Verdi planteja un joc d'enveges i conspiracions que va despertar les ires de la censura del moment i va obligar el compositor a convertir el rei Gustau III de Suècia en el governador Riccardo de Boston. Els censors no permetien que es representés la mort d'un sobirà en escena o de cap personatge relacionat amb la monarquia, fet que va comportar el trasllat de l'acció i el canvi de rang del protagonista. Unes limitacions que no van impedir que el melodrama seguís narrant una història de passions amoroses, gelosia, venjances i un perdó final.

El melodrama en tres actes "Un ballo in maschera", amb llibret d'Antonio Somma i música de Guiseppe Verdi, es va estrenar per primera vegada el 17 de febrer del 1859 al Teatro Apollo de Roma. Al Gran Teatre del Liceu va arribar el 31 de gener del 1861, tres mesos abans del primer gran incendi que destruiria el teatre barceloní. La darrera vegada que es va poder veure al coliseu de la Rambla va ser el 3 de gener del 2001, on s'ha representat 150 vegades. 

La transmissió en directe estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut