Catalunya Música transmet el concert inaugural d'El So Original amb el Llibre Vermell de Montserrat

Aquest dilluns, a les nou del vespre, Catalunya Música connectarà amb la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona per oferir la transmissió del concert de la Capella Reial de Catalunya i del Conjunt Hespèrion XXI, amb Jordi Savall.
Jordi Savall

Aquest dilluns, 25 de novembre, a les nou del vespre, Catalunya Música connectarà amb la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona per oferir la transmissió del concert de la Capella Reial de Catalunya i del Conjunt Hespèrion XXI, amb Jordi Savall, rabec, viella i direcció, que interpretaran el Llibre Vermell de Montserrat, el còdex de música catalana més important del segle XIV. És un concert de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA), que pertany al cicle de L'Auditori El So Original i que també serà emès, dins de la temporada d'Euroràdio, per dotze emissores membres de la Unió Europea de Radiodifusió. Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives.

El vuitè cicle El So Original de Jordi Savall coincideix amb una doble celebració: els 40 anys del Conjunt Hespèrion XXI i els 25 de Le Concert des Nations. Per obrir el cicle el proper 25 de novembre es recordarà la soprano Montserrat Figueras (que va morir el 23 de novembre del 2011) interpretant la versió íntegra de les deu peces que formen la part musical del Llibre Vermell de Montserrat. És un dels còdex medievals més importants de la biblioteca del Monestir benedictí de Montserrat. Recopilat a l'entorn de 1399, el seu nom deriva de la coberta de vellut vermell amb què va ser enquadernat al segle XIX. El manuscrit va desaparèixer del Monestir el 1806 i no hi va tornar fins al 1885, quan va ser descobert a ciutat de Vic i restituït a la Biblioteca de l'Abadia montserratina. Aquesta circumstància és la que va propiciar que aquest còdex s'escapés del foc que va destruir el gruix de manuscrits medievals del Monestir, durant les guerres napoleòniques. D'aquí part de la seva importància.
 
En retornar al Monestir, el document estava força deteriorat, especialment per la falta de nombroses pàgines que en van ser arrencades. El Llibre Vermell conté 23 plecs que inclouen textos de temàtica religiosa, entre els quals destaca l'anomenat "Cançoner de Montserrat", format per les deu composicions vocals que podrem sentir en el concert, dedicades majoritàriament a la Mare de Déu de Montserrat i destinades a l'ús dels pelegrins que acudien de manera massiva al monestir ja en el segle XIV.

Aquest concert de Jordi Savall, la Capella Reial de Catalunya i el Conjunt Hespèrion XXI també serà emès dins de la temporada d'Euroràdio, per dotze emissores membres de la Unió Europea de Radiodifusió: la Ràdio Pública d'Estònia, la Ràdio de Saarland (Saarbrücken, Alemanya), la Ràdio Sueca, la Radiotelevisió Sèrbia, la Ràdio Danesa, la Ràdio Txeca, la Radiotelevisió Croata, la Ràdio Finlandesa, la Radiotelevisió Portuguesa, la Ràdio Romanesa, la Ràdio de Letònia i la Ràdio Nacional Búlgara.
 
 
Catmusica.cat
Facebook.com/catmusica
Twitter.com/catalunyamusica 

DOCUMENTS RELACIONATS