Catalunya Música transmet el concert de l'OBC des de L'Auditori

El concert dirigit per Pablo González, es transmet diumenge, 22 de gener, a les onze del matí.

El diumenge 22 de gener, a les onze del matí, Catalunya Música connectarà amb L'Auditori per transmetre el concert de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que, dirigida per Pablo González interpretarà les Simfonies n. 1 de Ludwig van Beethoven i Johannes Brahms. Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives.

El concert de l'OBC ens proposa comparar les dues primeres simfonies de dos dels compositors cabdals de la música simfònica germànica del segle XIX: Ludwig van Beethoven i Johannes Brahms.

Les simfonies de Beethoven van canviar el curs de la història de la música, ja que la van fer avançar decisivament des del classicisme cap al romanticisme.
El musicòleg anglès Hans Keller va afirmar que, en tota la història de la música simfònica, cap altre compositor va fer un recorregut espiritual tan extens com el que va fer Beethoven entre la seva primera simfonia i la novena. La Simfonia n. 1 op. 21 de Beethoven és la que suposa el punt de partida d'aquest viatge històric.

Beethoven la va començar a escriure l'any 1799 i la va estrenar el 2 d'abril de 1800 a Viena amb una dedicatòria al baró Gottfried van Swieten, un dels seus primers mecenes. L'obra reflecteix clarament l'herència rebuda dels seus predecessors, en particular de Franz Joseph Haydn, que havia estat mestre de Beethoven, però té diverses característiques que ja la defineixen clarament com una obra beethoveniana, en especial l'ús freqüent del sforzando dinàmic i el paper destacat dels instruments de vent.

En canvi, la Simfonia n. 1 de Johannes Brahms és una obra de maduresa, la va acabar als 43 anys. Quan escrivia aquesta obra el compositor alemany era conscient de l'ombra aclaparadora del geni de Beethoven i també del que significava voler ser el continuador de la seva gran obra simfònica. La primera simfonia de Brahms és una obra densa i fosca, deutora del Beethoven madur.

catmusica.cat

catradio.cat
Anar al contingut