Catalunya Música ofereix el concert dels finalistes del Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués

El dilluns 18 de desembre, a les 18.00, Catalunya Música transmetrà des de L'Auditori de Barcelona el concert final del 12è Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués. Els dos finalistes del certamen, al capdavant de la formació empordanesa, dirigiran l'estrena de l'obra d'encàrrec del concurs, "Tramuntana", de Gabriel Erkoreka, i també la interpretació de peces de Vicent Martín i Soler, Johannes Brahms i Robert Schumann.

Els comentaris de la transmissió, que tenen el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Albert Torrens amb la col·laboració de la violinista Elena Rey i el director d'orquestra Rubén Gimeno que aniran valorant les actuacions dels finalistes.

El Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués va néixer l'any 1992, amb caràcter biennal, amb l'objectiu de descobrir i promocionar els directors d'orquestra més joves de 35 anys. En els seus 25 anys d'existència, ha aconseguit situar-se com un dels certàmens més importants d'Europa i un bon nombre dels músics que l'han guanyat, avui dia són grans figures de la direcció orquestral, com, per exemple, el director rus Vasily Petrenko. Enguany, en la dotzena edició, s'hi han presentat 300 candidats de 50 països de tot el món. D'entre totes les sol·licituds rebudes, 60 concursants seran els que finalment participaran en les proves finals del concurs, de les quals en sortiran dos finalistes, que el 18 de desembre, a L'Auditori, dirigiran davant del jurat del certamen, i del públic, el repertori triat per la final.

El cobejat primer premi del concurs és únic al món, perquè s'ofereix al guanyador la possibilitat de dirigir durant tres temporades 35 orquestres simfòniques d'arreu d'Europa, Amèrica i Àsia, entre les quals hi ha les principals formacions espanyoles i orquestres com la BBC Philharmonic de Manchester i la Simfònica d'Osaka. El jurat del concurs, que presideix el director d'orquestra Gianandrea Noseda, està integrat aquest any pels directors Lutz Köhler i Jaime Martín; la directora Anu Tali; el conseller delegat del Barbican Centre de Londres, Nicholas Kenyon; la directora artística de la Filharmònica de Berlín, Annette Mangold, i el president de Japan Arts, Jun-ichi Nihei. L'Orquestra de Cadaqués també forma part del jurat amb dos vots, que decidiran el conjunt de músics de la formació. El director artístic del concurs, Llorenç Caballero, actua en qualitat de secretari tècnic, sense dret a vot.

A la final del concurs, els dos finalistes del certamen, al capdavant de l'Orquestra de Cadaqués, hauran de dirigir l'estrena absoluta de l'obra d'encàrrec "Tramuntana" de Gabriel Erkoreka; i també la interpretació del recitatiu i ària "Perfidi! In questa guisa... -Sento che dea son Io", de l'òpera buffa "L'arbore di Diana" de Vicent Martín i Soler (amb la soprano catalana Sara Blanch com a solista), a més de les Variacions sobre un tema de Haydn op. 56a de Johannes Brahms i l'Obertura, Scherzo i Finale op. 52 de Robert Schumann.

Un cop acabada l'actuació dels finalistes i durant la deliberació del jurat, Albert Torrens conversarà amb la violinista Elena Rey, membre de l'Orquestra de Cadaqués, el director d'orquestra Rubén Gimeno i dos estudiants de direcció d'orquestra de l'ESMUC sobre l'ofici de director d'orquestra. A més, s'oferiran declaracions d'alguns dels guanyadors d'edicions anteriors del concurs. Quan el públic torni a entrar a la sala, s'anunciarà el guanyador de la dotzena edició del Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica

 

 

Anar al contingut