Carmen Amaya i Mary Santpere, dimecres, 22 d'agost, a "Personatges" del 33

Aquest estiu, el 33 recupera la història de grans personatges amb l'emissió de diversos documentals. Demà, a les 22.55, "Carmen! La capitana". Carmen Amaya ha estat la figura més gran i influent del món del flamenc. L'artista universal nascuda al barri barceloní del Somorrostro, en una barraca, va aconseguir fama mundial amb la seva característica i irrepetible manera de ballar.

A continuació, a les 00.00, "La Mary. La reina del Paral·lel". Rodat amb motiu del centenari del naixement de la gran Mary Santpere (1913-1992), aquest documental vol mostrar la seva vida, personal i artística. Història imprescindible del món de l'espectacle del nostre país.

"Carmen! La capitana"

Carmen Amaya, gitana nascuda al barri de barraques barceloní del Somorrostro, va començar a ballar de molt petita: als quatre anys ja actuava en teatres. De seguida va formar part de grups de flamenc, va actuar amb èxit per tot Espanya i per Europa, i va  obtenir arreu un gran reconeixement pel seu art atàvic, molt diferent del que s'havia vist fins aleshores.

Carmen Amaya ha estat la figura més universal i més influent del món del ball flamenc.

Direcció i guió: Marcel·lí Parés
Productor: Joan Bosch         
Producció executiva: Sandra Forn
Cap de producció: Mercè Batalla
Director de fotografia: Fèlix Bonnín
Càmera: Àxel Bosch i Albert Oliveras
Edició: Albert Oliveras i Bernat Udina
Postproducció so: Angelo Vernuccio

"CARMEN! LA CAPITANA" (2013), una producció de NAO CINEMATOGRÀFICA en coproducció amb TVE, amb la col·laboració de TELEVISIÓ DE CATALUNYA i l'Institut Ramon Llull, i amb el suport de l'ICEC.

 

"La Mary. La reina del Paral·lel"

Aprofitant el centenari del naixement de Mary Santpere (1913-1992), un projecte de documental que vol mostrar la seva vida, personal i artística, a partir d'entrevistes i documents d'arxiu a través dels quals es copsa la seva gran comicitat i humanitat.  Mary Santpere és una part imprescindible de la història del món de l'espectacle del nostre país.

Dotada d'un sentit de la teatralitat autèntic, d'una gràcia tan fresca com natural, d'un gran "desparpajo", com diria ella mateixa, el mite i la història són el mateix quan parlem de Mary Santpere. Una vedet que s'allunyava del cànon de bellesa, cantant amb una veu si més no poc habitual, una dona que s'atrevia a fer de còmica en temps hostils per a les dones còmiques, pallassa dins el cartell del Circ Price, locutora de ràdio, showwoman televisiva, impulsora d'importants campanyes benèfiques, dissenyadora de roba i fins i tot dependenta d'una casa de barrets (en el bon sentit del terme) després de la guerra. Com podem veure, el nom de Mary Santpere es resisteix a la classificació. Com ella mateixa es definia, era una "estrella antitòpics".

Direcció: Xavier Manich
Guió: Alfred Pèrez-Fargas i Roger Danès
Realització: Xavier Manich
Productor executiu: Enric Treserra
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director fotografia: Santi Ortiz
Muntatge: La Mosca de la Tele
Director de producció: Enric Treserra
Música: Carles Gallego
Grafisme: Joan Moreno
Veu en off: Lloll Bertran

"LA MARY. LA REINA DEL PARAL·LEL" (2014), una producció d'Interior Noche en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE, amb la col·laboració de l'ICEC.

tv3.cat/33

Sant Joan Despí, 21 d'agost del 2018

 

Anar al contingut