Boi Ruiz, a "Els matins": "No hi haurà cap limitació administrativa per prescriure els nous medicaments contra l'hepatitis C"

Boi Ruiz, conseller de Salut, a "Els matins" de TV3 ha assegurat que en les pròximes setmanes les unitats d'hemodinàmica obriran les 24 hores i ho ha deslligat de la mort que es va produir el passat 25 de desembre i ha demanat confiança en els professionals que van atendre el pacient de Tarragona, víctima d'un infart. El conseller ha assegurat no hi haurà cap limitació administrativa perquè els pacients d'hepatitis C puguin accedir als nous medicaments. Ruiz ha assenyalat que cal resoldre els problemes de finançament del sistema sanitari que, segons ell, ha estat històricament maltractat. A continuació us oferim un resum de les seves declaracions a "Els matins".

Unitats d'hemodinàmica

"Aquest servei estarà obert les vint-i-quatre hores del dia, com vam preveure el 2012. Aquell any, vam ampliar de 8 a 12 les hores de funcionament dels serveis d'hemodinàmica durant tots els dies de l'any. Després havíem de veure si era justificat ampliar el funcionament a les vint-i-quatre hores del dia, i hem vist que sí. Aquesta ampliació no té una causa-efecte en la mort del 25 de desembre."

"S'obriran les vint-i-quatre hores del dia en les pròximes setmanes."

Sobre el pacient de Tarragona que va tenir un infart el  25 de desembre passat i que va morir quan el traslladaven a l'Hospital de Bellvitge: "Hem de tenir la màxima confiança en els professionals que el van atendre. S'ha obert una auditoria clínica, però sempre hem de tenir confiança en els nostres professionals."

"El Codi Infart ens situa en el segon lloc d'Europa en supervivència de l'infart de miocardi. Això demostra que ho estem fent bé."

Medicaments d'última generació per a l'hepatitis C

Sobre els nous tractaments: "En lloc de ser un problema, jo crec que és una bona notícia, i d'una bona notícia no n'hem de fer un problema."

"Nosaltres, el 2014 ja vam començar a prescriure'ls. Creiem que decidir a qui s'han de receptar ho han de fer només els metges. No hi haurà cap limitació administrativa per prescriure aquests medicaments a tots els malalts que els metges considerin oportú."

"No sabem quants afectats hi ha. Ara s'ha de fer un cens."

"L'hepatitis C és un problema de salut pública. Crec que els ministres de Sanitat de la UE s'haurien de reunir per buscar una solució per a tots els països europeus."

El finançament del sistema sanitari

"El problema del finançament lligat a l'hepatitis ens obliga a revisar com ho paguem tot. El sistema sanitari del conjunt de l'Estat i el català han estat maltractats històricament. Espanya i Catalunya tenen una despesa sanitària molt per sota de la mitjana del PIB dels països europeus del nostre nivell."

"Primer hem d'arreglar el finançament global."

"El ministre de Salut es va comprometre a convocar un consell interterritorial exclusivament per parlar del finançament i la sostenibilitat del sistema sanitari públic. O ho abordem o farem patir els ciutadans per si aquell tractament o aquella nova tècnica li podrà ser aplicada en funció dels recursos dels quals disposem."

"En el catàleg de prestacions del Sistema Nacional de Salut es decideix incloure a la cartera bàsica el diagnòstic de càncer de còlon, i no hi posen els diners. Ja ho anirem fent, ho farem el 2015, i, si queda alguna cosa, el 2016."

"A Catalunya, la cartera de Salut suposava el 36% dels pressupostos, i, si haguéssim continuat amb la mateixa política, hauria tingut 1.000 milions menys d'euros; per tant, es va passar del 36 al 40%. El govern de l'Estat hauria de fer el mateix."

Demà, defensa del seu pressupost al Parlament

"La relació amb ERC al llarg de la legislatura ha estat bona. Han tingut comprensió cap a la situació, i crec que arribarem a un acord que faci factible que el pressupost sanitat tiri endavant. Anem complint el compromisos: vam dir que reduiríem les llistes d'espera i hem reduït el 85% el nombre de malalts que esperaven més de 6 mesos per a alguna de les operacions garantides, i estem un 30% més bé que el 2010 respecte a aquests pacients. Ha estat gràcies al fet de dissenyar pressupostos conjuntament, però, sobretot, a la gran feinada dels nostres hospitals i els nostres professionals."

"Els grans sacrificats han estat els professionals. Són els grans herois, que han acceptat unes condicions retributives molt inferiors a les que tenien. No podem reduir més la despesa sanitària."

Dimecres, Boi Ruiz al Palau de la Generalitat

"Jo preveig acabar com a conseller aquesta legislatura, però estic a la disposició del president, Artur Mas."

Repetiria com a conseller? "És molt dur, però espero que la situació sigui més favorable i que l'equip que ha treballat amb mi pugui recollir el premi de la millora del cicle econòmic, i que ens trobem en una situació anímicament més favorable."

"Jo, dimecres (quan Mas i Junqueras estaven reunits), tenia una reunió amb el secretari de govern."

 

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

@elsmatins

Anar al contingut