Benach demana als partits catalanistes rebutjar al Parlament la resolució del TS contra el català

L'expresident del Parlament diu al programa "L'oracle" que la resposta contra la sentència del Tribunal Constitucional hauria de ser un rebuig unitari dels partits catalanistes en debat d'investidura de demà al Parlament de Catalunya.

L'expresident del Parlament Ernest Benach creu que en el debat d'investidura de demà al Parlament els partits catalanistes haurien de condemnar de manera unitària la resolució del Tribunal Suprem contra el català. Aquesta resolució, recordem-ho, obliga la Generalitat a modificar el sistema d'immersió lingüística a les escoles per equiparar el català i el castellà.
Durant la tertúlia del programa de Catalunya Ràdio L'oracle, amb Xavier Graset, Benach ha explicat que en la segona volta del debat d'investidura "seria un gest bonic que demà, almenys els grups parlamentaris que conformen l'espectre catalanista que són la gran majoria del Parlament de Catalunya, com a mínim que poguessin fer alguna mena de gest, alguna mena de posicionament al més unitari possible per deixar clar que aquesta sentència ataca i, d'alguna manera, afecta directament els drets més elementals del nostre país". Segons l'expresident del Parlament, la decisió del Suprem "és una pèssima notícia, una més de totes les que darrerament van passant. Entre unes coses i les altres al final realment els motius d'esperança es van acabant des d'aquest punt de vista. El que està clar és que la sentència del Constitucional va fer mal com a sentència però va fer mal també pel que representava d'obrir portes o d'obrir escletxes. Per tant, les vies d'aigua estan més obertes que mai".
Després de la renúncia d'Ernest Benach va renunciar a l'acte de diputat d'ERC obtinguda a conseqüència dels mals resultats del partit, l'expresident del Parlament prefereix no pronunciar-se sobre l'actitud d'ERC en relació a la investidura d'Artur Mas: "No em toca a mi fer-ho. Hi ha un grup parlamentari que decidirà el que hagi de fer. Jo necessito deixar passar uns quants dies. Tot és massa recent. Això no vol dir que d'aquí un mes, d'aquí dos o d'aquí tres continuï parlant o opinant, evidentment, però penso que ara hi ha un temps de dol que és necessari respectar".
Sobre les mesures que la nova presidenta del Parlament, Núria de Gispert, vol adoptar per reduir el pressupost de la cambra catalana, el seu antecessor ha indicat que "ja fa tres anys que ho estem fent i de manera molt rigorosa i seriosa. I els números canten: 12 milions d'estalvis. I qualsevol decisió d'aquestes característiques, sempre, sempre, sempre, s'ha pres amb el consens dels grups parlamentaris. Mai no ha sigut un caprici del president o de la mesa, sinó que hi ha hagut un consens".
Anar al contingut