Bauman: "No només critiqueu la societat que tenim ara, intenteu elaborar algun tipus d'alternativa"

El prestigiós sociòleg polonès Zygmunt Bauman ha estat entrevistat per Joan Barril al programa 'El Cafè de la República'.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
El programa El Cafè de la República, amb Joan Barril, ha entrevistat aquesta setmana el prestigiós sociòleg polonès Zygmunt Bauman, un dels grans pensadors del segle XX, creador del concepte "societat líquida" per referir-se a la modernitat. L'autor de Temps líquids, que va participar al cicle de conferències En comú, al CCCB, aportant la seva visió sobre l'educació, ens ha deixat aquestes interessants valoracions durant la conversa amb Joan Barril a Catalunya Ràdio.
 
Crisi i incertesa
"Jo diria que vivim en l'època de l'experimentació, experimentem amb maneres alternatives d'actuar i no ho trobem, no ens en sortim. Penso que la crisi contemporània és la crisi de l'agència, la capacitat d'actuar. El problema d'avui no és tant el que cal fer, sinó qui ho farà."
 
Divorci entre poder i política
"Trobem la política en governs, partits polítics, tribunals suprems, parlaments, que estan patint per un dèficit constant de poder. Segurament tenen visions bones, segurament tenen la determinació de fer coses bones per a la societat, però són incapaços de complir-les perquè els cal poder, i no el tenen."

Crítica als partits polítics
"No es poden utilitzar les eines antigues, els antics instruments, instruments que jo recordo de la meva joventut, que eren els partits polítics. Alguns estaven bé i estaven ben equilibrats, d'altres no tant, i altres actuaven en funció dels altres, de manera que al final prenies una opció, però és que ara no tenim opcions realistes, aquest és el gran problema."
 
Dreta-Esquerra. Qui mana realment?
"La realitat diu que el poder real són les borses, les empreses internacionals, els moviments globals de capitals financers, i també el terrorisme internacional, el tràfic de drogues, el comerç d'armes... Aquests són els poders reals del món. Tot i que els partits, de manera sincera, volen implantar determinades promeses electorals, encara que ho vulguin fer, què els passa? Que el dilluns al matí miren com està la prima de risc, volen veure quina és la reacció de la borsa, i si la reacció és negativa, en comptes d'apujar el nivell de vida, el que fan és implantar l'austeritat perquè això és el que la borsa vol que fem."
 
Auge dels populismes
"La gent somia en una gran simplificació. Trobar un sol factor, un factor decisiu que es pugui manipular d'alguna manera, que es pugui controlar, que puguis forçar-lo, i fent-ho, ho milloris tot: tots els sofriments, totes les lluites... El feixisme i el populisme, en general, són les solucions fàcils, les pseudosolucions, solucions que desorienten perquè no canvien absolutament res, senzillament ho prometen però no ho fan, i aquesta és la reacció natural que s'ha d'esperar."

Moviments dels indignats
"La indignació és només un pas preliminar, és el primer pas. Si ens parem en la indignació, això ja no va enlloc. Protestes i després te'n vas a casa, te'n tornes a la teva rutina diària i no canvia res al món. El moviment dels indignats a Espanya és una cosa, però, i els que van ocupar Wall Street? Tothom es va adonar que ocupar Wall Street donava molta publicitat, els periodistes se'n van atipar, els científics socials van escriure moltíssimes coses, fins i tot assajos molt saberuts, excepte una cosa: a Wall Street mateix no es va sentir res perquè la seva conducta va ser la mateixa, ocupada o no ocupada."
 
Missatge per a les noves generacions
(1) "Jo el que li diria a la gent jove és que, si us plau, utilitzeu el cap, uniu-vos mentalment, busqueu coses oblidades, com seria un model de la bona societat,  d'una millor societat, no només critiqueu la societat que tenim ara, intenteu elaborar algun tipus d'alternativa. I això és el que ens falta, protestem però no hi ha una visió positiva."
(2) "Si els joves lluiten i tenen força suficient i tenen conviccions i poder per inventar o implantar una cosa diferent de la que hi ha ara, aleshores podrem beneficiar-nos d'aquesta crisi actual, si no, la crisi acabarà en un desastre apocalíptic."
 
El Cafè de la República s'emet de dilluns a divendres, de les nou del vespre a les onze de la nit.


Catradio.cat/cafe
Twitter.com/catrepublica
Facebook.com/elcafedelarepublica

ÀUDIOS RELACIONATS

DOCUMENTS RELACIONATS