"Babylonia mon amour" a "El documental"

"Babylonia mon amour" i "Humans a Venta Micena" a "El documental"

Dijous 7 de desembre, a les 22.05, "El documental" estrena al 33, i durant trenta dies a internet geolocalitzat a Espanya, "Babylonia mon amour", del director i fotògraf italià Pierpaolo Verdecchi. El treball explica la història d'un grup d'homes senegalesos que viuen a Barcelona, sense feina, sense papers, sense lloc per dormir i sense futur, una lluita constant per la supervivència.

A continuació, el programa també oferirà "Humans a Venta Micena", al 33 i a internet, una coproducció de TV3 dirigida per Germán Balart i que ret homenatge al paleontòleg Josep Gibert, descobridor del famós home d'Orce, a Venta Micena, una petita localitat de Granada.

"Babylonia mon amour"

Als extraradis de Barcelona viuen la majoria dels joves senegalesos que no tenen permís de residència per viure de manera legal a la ciutat. Entre cases okupes i barris degradats, els joves intenten sobreviure per trobar un sentit a l'existència. A la vegada, escapen de la temptació de Babilònia, de dues opcions de vida: perdició o resistència a viure en decadència.

El documental és un exercici d'observació d'aquest grup d'immigrants amb els quals el director Pierpaolo Verdecchi va viure durant dos anys en cases ocupades i als carrers de Barcelona i Badalona. Pierpaolo va ser acceptat pels joves senegalesos com un membre més de la seva comunitat, una comunitat que és només la suma de persones.

Els protagonistes del film comparteixen un rerefons cultural i religiós, el Baye Fall, una branca mística i pacifista de l'islam, originària de les comunitats rurals del Senegal que viuen del treball comú, sense propietat privada, i dedicats a la feina i a les pregàries. Tot i això, els joves també estan totalment absorts i fatalment atrets pel que anomenen Babilònia: la temptació de les llums de la ciutat, l'alcohol, les drogues i la prostitució. Pierpaolo aconsegueix una mirada discreta i respectuosa per explicar aquest xoc cultural i espiritual, on no hi ha cap forma d'integració, viuen en un món a part. L'únic contacte que tenen amb la realitat és la feina que fan per sobreviure: pescar, recol·lectar metalls de fàbriques abandonades o vendre droga.

Pierpaolo aconsegueix un retrat molt fotogràfic. L'extensa experiència en treballs fotogràfics s'evidencia en el tractament artístic en blanc i negre que predomina al documental. La bellesa i la desesperança no hi apareixen com a oposats, sinó com a elements de la lluita del dia a dia per sobreviure i per trobar un sentit a la seva existència. Els joves passen el temps xerrant en grup i els moments de la vida quotidiana transcorren entre la desesperació i la ràbia, entre riures i bromes.

"Babylonia mon amour" ha participat aquest any a l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona; al Visions du Réel, Festival Internacional de Cinema de Nyon, i al ShorTS, Festival Internacional de Cinema de Trieste, Itàlia.

"Humans a Venta Micena"

Aquest documental, dirigit per Germán Balart, va esdevenir un homenatge pòstum a la figura del paleoantropòleg vallenc Josep Gibert, que va morir a Barcelona l'octubre del 2007. Al film, s'hi podrà veure i sentir com es parla de la seva activitat com a investigador i descobridor, l'any 1976, a Venta Micena (Granada), d'un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia.

L'aparició d'un fragment de crani de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com l'home d'Orce, va encetar una dura controvèrsia que va causar a Gibert i als seus col·laboradors greus problemes per continuar treballant. "Humans a Venta Micena" narra l'experiència del doctor Gibert i de la seva família, que han hagut de fer front durant més de vint anys a aquesta polèmica.

La seva filla Patxu expressa que la família va compartir la passió per la ciència del seu pare, així com l'art de part de la seva mare, la pintora basca Pepa Beotas. Els particulars paisatges de Venta Micena estan presents en l'imaginari i en l'obra artística i científica de tots ells, des que van començar a acompanyar el seu pare en les tasques d'excavació durant els períodes de vacances d'estiu en la infantesa.

Tres dies després de la seva mort, la família Gibert va rebre una carta de condol de la Junta d'Andalusia, així com la denegació de l'últim permís que havia sol·licitat per excavar a Orce. Les cendres del doctor Gibert van ser lliurades al vent sobre el jaciment de Venta Micena.

"Humans a Venta Micena" (2007) és una coproducció de TV3 amb Producciones Doble Banda i Granada Mira TV, amb la col·laboració de l'ICIC, la Fundación Caja Rural de Granada i Zoco Serveis Audiovisuals.

Fitxa tècnica

- Realitzador: Germán Balart Cerdán
- Fotografia: Pablo García
- Muntatge: Pablo García
- Directora de Producció: Leonor Miró
- Producció executiva: Pablo García i Yolanda Olmos
- Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
- Amb la participació de: Josep Gibert, Pepa Beotas, Lluís Gibert, Patxu Gibert, Blanca Gibert i Maria Leira

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut