Artur Mas diu que molt aviat hi haurà acord en traspassos d'hospitals i gestió d'aeroports

El president de la Generalitat avisa que no dubtarà a convocar eleccions si l'oposició bloqueja els pressupostos.

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha mostrat confiat que en poc temps hi haurà un acord amb el govern central per tirar endavant alguns traspassos, com ara la titularitat de grans hospitals i també la gestió dels aeroports. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, l'endemà de l'abstenció de CiU en la votació de la reforma de la negociació col·lectiva, Artur Mas ha dit que, gràcies a la col·laboració entre els dos governs, "a les properes setmanes tindrem algunes coses des d'un punt de vista més bilateral entre Catalunya i la resta de l'Estat. Probablement aconseguirem alguns èxits, per entendre'ns."

El cap de l'executiu català ha explicat que aquesta col·laboració amb el govern central acabarà aviat amb alguns traspassos i convenis. Mas s'ha referit especialment als aeroports: "Jo espero que d'aquí a final d'any tinguem en aquest terreny un acord. En aquest sentit estem pressionant molt perquè considerem que tot el tema infraestructures i concretament tot el tema de comunicacions és fonamental". Sobre la gestió dels aeroports, el president ha puntualitzat: "No es tracta tant que mani la Generalitat sinó que les institucions catalanes i, òbviament la Generalitat, hi siguin i que hi siguin d'una manera molt decisiva."

El president de la Generalitat també espera que, d'aquí poc temps, es traspassi la titularitat d'hospitals públics que encara són propietat de l'Estat: "Durant 25 o 30 anys des de Catalunya hem anat invertint en tots aquests hospitals i els hem millorat molt en alguns casos, diferents governs de la Generalitat. Els edificis segueixen sent de la tresoreria de la Seguretat Social a Madrid. Dius: ‘Home, jo estic invertint a casa... a casa d'un altre', i hi hem invertit molts diners. Ara el que estem demanant és que se'ns traspassin aquests edificis i que passin a ser patrimoni de la Generalitat, i que després la Generalitat amb aquests edificis pugui fer el que consideri més oportú". Segons Mas "és un moment difícil i, per tant, com ja hem fet amb altres edificis de la Generalitat, podríem vendre el patrimoni i després pagar durant un temps un lloguer amb una opció al cap d'uns anys de tornar a comprar el patrimoni. Això s'ha fet moltes vegades i seria una possibilitat."

L'abstenció de CiU

Artur Mas ha afirmat que ahir el govern espanyol va trontollar quan al Congrés es va votar la reforma de la negociació col·lectiva. Mas ha dit que van condicionar l'abstenció de CiU al fet que algun altre grup també facilités la tramitació de l'última reforma econòmica del president Rodríguez Zapatero: "Ahir va estar a punt de caure aquest govern, No l'enganyo. Va estar a punt de caure. El que passa és que arriba un moment que dius: ‘Si resulta que després els bascos [el PNB] també l'estan ajudant, nosaltres què hi guanyem d'anar a procurar enderrocar-los si no podíem?'. Aquest és el tema, no?. Nosaltres sols no podíem acabar amb aquesta legislatura. Podíem amb els bascos."

Sobre les dificultats en l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per l'any que ve, Mas ha advertit: "Si hi hagués un bloqueig total sobre aquesta necessitat de fer les coses, jo no em quedaré aquí mesos i mesos contemplant les musaranyes, a veure què passa", i ha assegurat que no dubtaria a convocar eleccions: "No em tremolarà el pols. Consti que no les vull. Ara es podria donar la sensació que és que jo les vull aquestes eleccions. En aquest moment el país no està per anar a unes eleccions catalanes que s'han fet fa sis mesos, però si tu véns a fer una feina i no la pots fer, el que tampoc no faré jo és venir a escalfar una cadira". El president ha afegit: "Si no hi ha pressupostos, el nostre govern no pot funcionar, la Generalitat no pot funcionar i, per tant, s'haurien de prendre mesures dràstiques, que jo estic disposat a prendre-les en algun moment."

Artur Mas també ha parlat en aquesta entrevista a El matí de Catalunya Ràdio del fet que tant ell com la presidenta del Parlament haguessin d'entrar al Parlament en helicòpter perquè persones del moviment dels indignats bloquejaven l'accés a l'edifici de la cambra catalana el dia del debat dels pressupostos: "La sensació hauria estat, no que estaven uns quants diputats impedits per entrar al Parlament de Catalunya, sinó que el president del país estava segrestat. Si el president d'un país no pot anar a l'hora a una sessió del Parlament del seu país vol dir que el president està segrestat, encara que sigui entre cometes. Això no ho podia tolerar de cap manera."

Llei electoral

El president de la Generalitat ha defensat aferrissadament l'elaboració d'una nova llei electoral: "Absolutament necessària. Hi estic compromès (...) Hem de fer l'esforç que calgui, dins dels límits de no anar cap a un sistema electoral clarament perjudicial per la nostra visió de Catalunya. Però hem de fer el que calgui per intentar tenir en els propers mesos, en el proper any, any i mig, una llei electoral que també vagi en la línia de la flexibilitat, en la línia que la gent pugui identificar-se millor amb els representants que ha escollit en el mateix Parlament."

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut