Diumenge a les 21.55

"Armes a les aules", el diumenge 19 de març, a "30 minuts"

Armes als Estats Units en mans de professors i d'estudiants per fer front a les constants massacres d'alumnes

La repetició de les massacres a les escoles i instituts dels Estats Units, causades majoritàriament per antics alumnes amb un profund sentiment de rancor o per estudiants frustrats que cursen estudis als centres atacats, ha conduït al paroxisme una part de la societat nord-americana. Els últims temps, molts estats del país han seguit l'exemple de Texas: l'any 2007, les autoritats locals van autoritzar els professors d'escoles i instituts a portar armes a l'interior dels centres educatius.

De fet, aquesta estratègia correspon fil per randa amb la filosofia de l'Associació Nacional del Rifle, el "lobby" més poderós del país: si l'atacant sap o comprova que hi ha armes "a l'altre costat" que disparin o puguin disparar bales en sentit contrari al de l'assaltant, disminuiran les massacres o no seran tan letals.

Els autors del reportatge "Armes a les aules" visiten un d'aquests estats, el d'Ohio, on els professors van armats. S'assisteix al curs d'aprenentatge dels ensenyants de l'escola Sydney amb un professional. Se simula l'acció d'un tirador que irromp a l'escola, les instal·lacions de la qual s'utilitzen com a escenari real, i els moviments que han de fer els professors per neutralitzar l'atac.

El reportatge segueix els passos de Diane, una professora amb alumnes de 7 i 8 anys: "Tampoc soc bombera i, arribat el cas, miraré de salvar per tots els mitjans els meus alumnes". A la seva escola, una quarantena de professors i de personal administratiu del centre segueixen l'entrenament.

L'agost de l'any passat, també l'estat de Texas va fer un altre pas endavant en la mateixa línia: va autoritzar els estudiants universitaris a portar armes a l'interior de les aules. Una decisió molt contestada, per exemple, al campus d'Austin, on l'equip de reporters segueix un dels estudiants que ha decidit portar a sobre, dins les classes, una pistola.

De moment, la gran majoria dels centres d'Ohio continuen prohibint les armes. El director d'una d'aquestes escoles, la de Madison, precisament escenari recent de l'atac amb pistola d'un dels seus alumnes, ho té molt clar: "No és normal que demani als meus professors que vagin armats. (...) Com reaccionarien els ciutadans si un dels professors mata un alumne?". Ell prefereix vies alternatives, com blindar més el centre i establir més controls d'armes i vigilància.

En qualsevol cas, la conseqüència d'un drama, multiplicat per la falta de control de les armes als Estats Units, que afecta repetidament els centres d'ensenyament. I, òbviament, molts altres escenaris i activitats del país.

Un reportatge de: Kristian Autain, Loup Krikorian i Nils Montel
Una producció de: France 2

http://www.tv3.cat/videos/5655341

facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 17 de març del 2017