Antoni Castells descarta el federalisme per Espanya

L'ex-conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, entén que hem de renunciar al Federalisme com a model per transformar Espanya.

L'exconseller d'Economia Antoni Castells exposa que el federalisme com a model per transformar Espanya ja no és vàlid perquè a l'Estat ja no hi ha ningú que el defensi. Durant la tertúlia del programa de Catalunya Ràdio L'oracle, amb Xavier Graset, Castells afirma que "el federalisme serveix com a punt de referència per fer un pacte bilateral d'autogovern de Catalunya dins Espanya", però "com a model per transformar Espanya hi hem de renunciar" ja que, segons el seu parer, cada cop que els catalans intenten salvar Espanya, surten amb les mans al cap. L'exconseller posa d'exemple el procés de l'Estatut d'Autonomia: "Vam pagar un pis de 100m2 quadrats i ens en van donar un de 60m2. I el pagament el vam fer quan al referèndum vam recomanar votar que sí, perquè potser si el pis hagués sigut de 60m2 hauríem recomanat votar que no."

D'altra banda, Antoni Castells ha acusat el govern espanyol d'amagar que l'administració central és la principal responsable del dèficit: "Del 8,9% de dèficit, les comunitats no arriben al 3%, la resta és l'Estat. Ara ells han aconseguit que el més important no sigui el dèficit, sinó la desviació. És clar que es van desviar les comunitats, li van dir un 1,3, que era impossible." Castells afirma que aquest és el discurs dominant perquè és el que volen sentir.

Fent referència a aquesta situació econòmica, l'exconseller assegura que el fet de tenir un any més per complir l'objectiu de dèficit no resoldrà els problemes d'Espanya i manté que el govern central s'hauria de centrar en el creixement i no pas insistir amb les mesures d'austeritat: "Si et donen un any més i per aquest any, en lloc del 5,3 és el 6,3%, és un petit alleujament, però no resol el problema. És molt difícil que es compleixi una reducció del 2,6% de dèficit en plena recessió. La recessió el que fa és que hi hagi més dèficit; no menys. De manera que millor això que una altra cosa, però seguim instal·lats en una posició absolutament irrisòria i obsessionada per l'austeritat en lloc de tenir en compte el creixement."

Per últim, Antoni Castells denuncia que una de les constants de la política espanyola, i un dels objectius d'altres comunitats autònomes, és contrària a qualsevol mesura que pugui beneficiar Catalunya: "Una de les constants de la política espanyola és no fer allò que enforteix políticament i econòmicament Catalunya. Jo els demano: feu allò que convé a Espanya encara que convingui a Catalunya."

catradio.cat/oracle
Anar al contingut