Anna Guitart conversa amb Colson Whitehead, a "Tot el temps del món"

Dilluns, a les 22.00, al 33, una altra edició de "Tot el temps del món", l'espai on cada setmana Anna Guitart conversa sense rellotge amb un gran nom de les lletres. Aquest cop l'acompanyarà Colson Whitehead, guanyador dels prestigiosos premis Pulitzer de ficció i el National Book Award amb "El ferrocarril subterrani".

Fer la recerca va ser el més difícil perquè veia què havia d'escriure per ser realista i perquè m'adonava que, en certa manera, jo no hauria d'existir, perquè és un miracle que la meva família sobrevisqués al viatge entre l'Àfrica i Amèrica i sobrevisqués a l'esclavitud quan els haurien pogut matar en tantes ocasions.

COLSON WHITEHEAD

Amb "El ferrocarril subterrani", Colson Whitehead va guanyar simultàniament els prestigiosos premis Pulitzer de ficció i el National Book Award, entre d'altres reconeixements. Barack Obama o Oprah Winfrey n'han recomanat la lectura i és que aquesta novel·la, que se centra en la història de la Cora, una nena d'onze anys que aconsegueix escapar d'una plantació de cotó, ha esdevingut un referent indiscutible per conèixer l'esclavisme als Estats Units.

En aquesta conversa, Whitehead  explica com li va costar afrontar l'escriptura de la novel·la, les seves implicacions personals i familiars, la imatge estereotipada que es té de l'esclavisme sudista,  com la ficció li ha permès fer-ne un retrat creatiu i alhora honest, com de difícil n'és afrontar el debat sobre el racisme als Estats Units o de la regressió en matèria de drets civils que ha suposat l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca.

"El ferrocarril subterrani"
Colson Whitehead
Ed. Periscopi / Literatura Random House
Traducció d'Albert Torrescasana / Traducció al castellà:  Cruz Rodríguez Juiz

"Tot el temps del món" és un programa de Televisió de Catalunya en què cada setmana Anna Guitart entrevista un gran nom de les lletres.  Autors nacionals i internacionals conversen sense rellotge en aquest programa, que vol ser un homenatge a la paraula, a la reflexió, a la conversa pausada i, sobretot, al valor de la literatura. Localitzades en espais naturals, les entrevistes pivoten sobre l'obra recent dels seus autors. Tots tenen entre mans una nova obra que han presentat recentment als lectors.

Alhora, el programa, de mitja hora, inclou una peça inicial en què Anna Guitart fa unes recomanacions literàries vinculades a l'actualitat.

Aquesta setmana, les recomanacions literàries són:

"Tota una vida"
Robert Seethaler
Ed. La Campana / Salamandra
Trad. Mariona Gratacòs / Traducció al castellà:  Ana Guelbenzu

"El muchacho silvestre"
Paolo Cognetti
Ed. Minúscula
Trad. Miquel Izquierdo Ramon

"La muntanya viva"
Nan Shepherd
Edicions Sidillà
Trad. Aurora Ballester

tv3.cat/toteltempsdelmon

Anar al contingut