Almunia no descarta que Espanya compleixi aquest any l'objectiu del dèficit del 4'4 per cent

El vicepresident de la Comissió Europea discrepa d'aquesta manera amb el president de la Generalitat, que ahir va dir que en un sol any no és possible reduir el dèficit en quatre punts.

El comissari europeu de la competència i vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, no descarta que Espanya pugui complir aquest any l'objectiu de reduir el dèficit de més del 8 per cent al 4'4 per cent, en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes. Almunia no comparteix l'opinió del president de la Generalitat, Artur Mas, que, després de reunir-se amb el cap del govern central, Mariano Rajoy, va afirmar que no veia possible ni raonable baixar el dèficit al 4,4 en un sol any: "Jo crec que no té raó en aquest cas el president Mas. No estic d'acord que no sigui possible això. Depèn de com es faci i depèn de com vagin les coses".

Segons el vicepresident de la Comissió Europea, aquest objectiu de dèficit no té perquè fer trontollar l'estat del benestar. Almunia considera que "l'estat del benestar estarà en perill en la mesura en què no podem finançar-lo de forma solvent i de forma sostenible. El problema real de l'estat del benestar és que no pot estar basat sobre una economia que no genera creixement i que no genera recursos o sobre uns comptes públics que no tenen capacitat de finançar les despeses socials". Joaquín Almunia ha remarcat que s'ha de continuar treballant per reduir l'endeutament i augmentar la productivitat.

Sobre el cas de Spanair, el comissari europeu de la competència ha dit que continua oberta la investigació sobre l'aerolínia arran de dues queixes rebudes per les ajudes públiques. Almunia fa aquesta reflexió sobre la possibilitat que Spanair hagi de tornar aquestes ajudes: "En el fet que una companyia, sobre la qual s'ha obert una investigació, es presenti concurs de creditors no vol dir que la investigació es pari, perquè si s'hagués de recuperar ajudes públiques, les ajudes públiques s'han d'intentar recuperar també sobre una liquidació de la companyia".

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut