"Alep: assetjats", a "30 minuts"

Un grup de càmeres i periodistes sirians assetjats a Alep relaten el dia a dia de l'infern que es viu a la segona ciutat més important de Síria.

El diumenge 16 d'octubre, a les 21.55, "30 minuts" estrena "Alep: assetjats", un reportatge de Hasan Kattan, Basim Ayyoubi, Mujahed Abou Al Joud i Ahmad Hashisho. Una producció impactant de la BBC-Panorama.

La batalla per la ciutat d'Alep, la segona ciutat més important de Síria i que abans de la guerra comptava amb dos milions d'habitants, ja fa més de quatre anys que dura. Continua dividida a sang i a foc entre la part oriental, controlada per les milícies opositores, i la part occidental, en poder de les tropes d'Al-Assad. Els civils que encara són a la ciutat, uns 250.000, viuen un autèntic infern. L'aviació russa i de l'exèrcit sirià bombardegen constantment la ciutat i està quedant completament arrasada. Les Nacions Unides han alertat que si el càstig aeri segueix al ritme actual, en qüestió de dos o tres mesos Alep quedarà totalment destruïda i la immensa majoria dels habitants assetjats seran morts.

Un grup de càmeres i periodistes sirians, que són víctimes del setge com la resta dels habitants de la ciutat, i que no compten amb mitjans per poder fugir, filmen i relaten el terrible dia a dia d'Alep. Seguim Ismail, un mestre d'anglès que té gran part de la família fora de la ciutat. Ara forma part de la força de voluntaris que arrisquen la vida cada dia per salvar la vida dels seus conciutadans víctimes de les bombes. Rahmo, un taxista de 26 anys, casat i amb un fill petit, que va resultar ferit per la metralla. Mahmoud, un agent immobiliari que no va voler marxar d'Alep quan podia i ara ja li és absolutament impossible. I Arwa, que va voler resistir a la ciutat tot i la fugida dels seus pares. Va perdre el marit fa quatre anys pel tret d'un franctirador.

Els periodistes no només segueixen, sovint dramàticament, les conseqüències dels bombardejos; també relaten la batalla diària dels ciutadans per sobreviure. I com la ciutat recupera el pols ràpidament, però de manera fugaç, durant l'última treva. Els nens, els milers de nens i nenes que pateixen el malson, tornen a sortir a jugar al carrer. Però tothom torna a mirar el cel amenaçador: el miratge acaba al cap d'uns quants dies i torna l'horror.

Un reportatge de: Hasan Kattan, Basim Ayyoubi, Mujahed Abou al-Joud, Ahmad Hashisho
Una producció de: BBC

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 14 d'octubre de 2016

Anar al contingut