A "Arrelats", Cristóbal Colón, fundador de La Fageda: "No em sento aragonès, no em sento espanyol, no em sento català. Estic decebut."

Diumenge, a les 22.30, a TV3, "Arrelats" viatja als orígens de Cristóbal Colón, un aragonès que, des de la Garrotxa, ha dedicat la seva vida a millorar la de les persones amb malalties mentals i discapacitats intel·lectuals.

Va arribar a Catalunya als anys 70, fugint de les represàlies polítiques del règim franquista que patia a Saragossa, i s'hi va quedar per sempre. Cristóbal Colón, als boscos de la Garrotxa, va trobar el lloc ideal per tirar endavant el seu projecte personal: una cooperativa que dignifiqués la vida de les persones amb malalties mentals i discapacitats intel·lectuals de la comarca donant-los feina i un sou. Era l'any 1982 i naixia La Fageda, un projecte social revolucionari que, avui dia, fabrica 60 milions de iogurts l'any, factura més de 15 milions d'euros i on hi treballen 280 persones, 168 de les quals amb alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual.

Amb l'Ernest Folch, Cristóbal Colón viatja fins a Zuera, el seu poble natal, molt a prop de Saragossa. Passejant per les muntanyes aspres i desèrtiques, en Cristóbal reconeix que la duresa d'aquesta natura li va marcar el caràcter i la vida i, potser per això, es va enamorar de la Garrotxa, el lloc que sent com casa seva. Tot i així, diu que no està enamorat de Catalunya, sinó agraït. "Si em preguntessis de quin lloc estic enamorat o de quin país, et diria que estic profundament desenamorat. Jo no em sento aragonès, no em sento espanyol, no em sento català. Estic decebut."

Cristóbal és un esperit inquiet i rebel que, amb només 19 anys, acaba a la presó. Allí descobreix Freud i, entusiasmat pel món de la psiquiatria, decideix que es dedicarà a millorar les condicions de vida de les persones amb malalties mentals. Treballa als psiquiàtrics de Saragossa i Martorell, i l'any 1974 arriba al manicomi de Salt. Aquí, després d'una forta revolta per les condicions denigrants que pateixen els pacients, decideix tirar endavant  el seu projecte i fer teràpia del treball amb els malalts. L'any 1982 neix la cooperativa La Fageda. En Cristóbal reconeix que no sempre ha estat fàcil: "Moltes vegades he hagut de prendre una decisió posant al davant el valor econòmic al social, amb el perill de caure en l'economicisme, en el tema financer. Però encara és més perillós caure en l'assistencialisme, en el paternalisme."

A més de donar feina a persones amb discapacitats intel·lectuals i malalties mentals, la cooperativa també ha creat una xarxa de residències, centres assistencials i espais per als jubilats. "El treball no cura" - reconeix Carme Jordà, dona del Cristóbal i directora de la part assistencial de la cooperativa-. "Possibilita una incorporació a la vida i una inserció social molt més àmplia que el mateix fet de treballar, pot actuar com un element rehabilitador molt important."

"Arrelats" és una producció de TV3 amb la col·laboració de Mediapro que s'emet els diumenges a la nit.

tv3.cat/arrelats

facebook.com/arrelatsTV3

twitter.com/arrelatsTV3

Anar al contingut