Joan Carles Peris
Joan Carles Peris
DIMARTS, A LES 23.10

"1968, l'any que el món va voler canviar" a "Món"

Demà, a les 23.10, a "1968, l'any que el món va voler canviar", del programa de la secció Internacional de TV3 "Món", dirigit i presentat per Joan Carles Peris, s'analitzaran els fets que van convertir l'any 1968 en la icona dels anhels de canvi de la joventut nascuda després de la Segona Guerra Mundial.

Abans, a les 22.05, TV3 estrena "1968 en super-8" al "Sense ficció". El documental dirigit per Jerry Rothwell narra els fets històrics de l'any 1968, com els que van succeir a Praga, Mèxic, el Vietnam o l'assassinat de Robert F. Kennedy, sota el prisma de persones corrents que van immortalitzar fets històrics amb les populars càmeres super-8.

Mig segle després del 1968, el programa "Món" s'endinsa en els fets que van convertir aquest any en la icona dels anhels de canvi de la joventut nascuda després de la Segona Guerra Mundial. Un impuls que es va deixar sentir en molts racons del planeta, com un moviment sísmic de fons, que va fer trontollar, amb intensitat variable, les bases de la societat establerta. 

El programa aporta punts de vista inèdits, o molt poc coneguts, d'alguns d'aquells episodis. Es veurà, per exemple, les escassíssimes imatges en color que hi ha de l'entrada a Praga dels tancs del Pacte de Varsòvia. Les va rodar Josep Maria Garcia-Planas, un industrial de Sabadell que es va trobar amb la seva càmera i la seva perplexitat per immortalitzar la caiguda d'aquell moviment que va intentar obrir escletxes de llibertat en els països satèl·lits de la Unió Soviètica. Es veuran aquelles imatges al costat del fill del camarògraf, el periodista Plàcid Garcia-Planas.

"Món" es farà ressò d'un capítol quasi oblidat del Maig del 68 francès: l'ocupació estudiantil del Col·legi d'Espanya, a la Cité Universitaire de París, on va coincidir l'esperit de la revolta juvenil amb la denúncia de la dictadura franquista. El corresponsal de TV3, Josep Capella, n'ha trobat testimonis.

Des dels Estats Units, Xesco Reverter descobreix els paral·lelismes entre aquell 1968 i el 2018, en què el món també està experimentat un gran sacseig de la mà d'un líder tan imprevisible com Donald Trump. El president dels Estats Units posa en qüestió les bases de funcionament de les relacions internacionals i està provocant moviments de protesta que tornen a fer sortir al carrer la joventut nord-americana.

"1968, l'any que el món va voler canviar" també es fixarà en el 68 més pròxim, el que van viure els universitaris catalans. El programa ha entrat en la celebració del cinquantenari de la graduació d'aquells estudiants que van mobilitzar-se per intentar accelerar un procés de canvi en les acaballes del franquisme, que s'acabaria imposant, uns quants anys després. El programa recull testimonis de membres d'aquella promoció, com Jordi Porta, Borja de Riquer o Marina Subirats.

tv3.cat/mon

facebook.com/monTV3cat

twitter.com/mon_tv3

Anar al contingut