Barcelona

Boi Ruiz, Pilar Fernández Bozal i Francesc Xavier Mena completen el nou govern

El nou govern de la Generalitat tindrà onze consellers i cinc de Convergència, dos d'Unió i quatre independents. El dibuix respon a la voluntat del president de la Generalitat, Artur Mas, expressada ja abans de les eleccions, de fer "el govern dels millors" al marge de si pertanyen o no a cap formació política. Quatre consellers són de CDC, dos d'UDC i cinc són independents. Hi haurà vuit consellers homes i tres dones.

Actualitzat
El president de la Unió Catalana d'Hospitals, Boi Ruiz, de 56 anys, serà finalment el conseller de Salut del nou govern d'Artur Mas, ha informat CiU en un comunicat. Des del principi, Ruiz ha estat el favorit en les travesses per aquest càrrec. El nou responsable de Salut defensa que es paguin taxes d'utilització de la sanitat, ja que considera que el sistema gaudeix d'una certa "sensació de gratuïtat". Amb el suport de patronals i mútues, l'any 2008 va plantejar aquestes mesures a l'encara consellera de Salut en funcions, Marina Geli. El futur conseller haurà de fer front, doncs, a l'important increment de la cartera de serveis assistencials que ha experimentat la sanitat pública els últims anys i sense poder recórrer al recurs del copagament, una opció que Artur Mas ha descartat per no perjudicar les rendes més baixes, especialment gent gran i pensionistes, els principals usuaris del sistema.

La consellera de Justícia del nou govern que presidirà Artur Mas serà l'advocada Pilar Fernández Bozal. Mas ha optat per un perfil independent com a relleu de Montserrat Tura, que ha ocupat aquesta cartera durant l'última legislatura. Fernández Bozal, de 47 anys, és advocada de l'Estat en cap de Catalunya. També és membre de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància a Catalunya i vocal del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de Barcelona en representació de l'Estat. En els últims dies havien sonat com a possibles conselleres de Justícia Ester o Sílvia Giménez Salinas, però finalment Mas ha optat per Pilar Fenández Bozal. El de Justícia és un dels departaments més perjudicats per la sentència de l'Estatut, que retalla pràcticament totes les competències per edificar un poder judicial propi català. No és casual, doncs, que Mas hagi confiat aquesta feina de recuperació d'autogovern en l'àmbit jurídic a una experimentada advocada de l'Estat a Catalunya.

Francesc Xavier Mena, actualment catedràtic d'economia d'ESADE, serà el nou conseller de la macroàrea d'Empresa i Ocupació. Mena és doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Dret per la Universitat Nacional d'Educació a Distància. Mas ha apostat així per un altre independent per a una de les carteres més importants en temps de crisi, encarregat d'impulsar l'economia productiva. Mas sempre ha insistit que serà el món empresarial i no els polítics qui farà sortir el país del forat econòmic. El futur conseller anunciava, aquest mateix dilluns, abans de confirmar-se el nomenament, que caldrà reformar l'actual model productiu perquè hi ha risc d'estancament.

La resta de l'executiu


Els noms dels consellers que ja havien transcendit són el fins ara número 2 de Convergència i un dels col·laboradors més experimentats de Mas, Felip Puig, que assumirà la cartera d'Interior. El professor d'Economia i conseller d'Universitats en l'últim govern Pujol, el convergent Andreu Mas-Colell, serà conseller d'Economia i Finances. La diputada d'Unió Joana Ortega tindrà la conselleria de Governació.

La segona conselleria en mans d'Unió serà la d'Agricultura, que tindrà com a titular Josep Maria Pelegrí. La convergent Irene Rigau assumirà el Departament d'Educació. Una cara nova serà la de l'encara alcalde convergent de Sant Cugat, Lluís Recoder, que es farà càrrec de Política Territorial, i Josep Lluís Cleries (CDC) assumirà les responsabilitats de Benestar i Família. Un nom destacat és del Ferran Mascarell, l'exconseller socialista que tornarà a titular la cartera de Cultura.

A banda, també s'ha conegut que al nucli dur d'aquest govern hi haurà Francesc Homs, com a secretari de Presidència, i Germà Gordó, que ocuparà el càrrec de secretari del govern.

Els consellers prenen possessió dimecres

Les persones que integraran el pròxim govern de Catalunya prendran possessió del seu càrrec aquest dimecres. Abans, en el calendari polític d'una de les noves cares del govern, Lluís Recoder, hi ha una altra cita. Recoder renunciarà a l'alcaldia de Sant Cugat aquest dimarts en un ple extraordinari en què CiU, amb majoria absoluta al consistori, proposarà Mercè Conesa per substituir qui serà conseller de Política Territorial de Mas.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut