Barcelona

Milers de persones marxen a Barcelona contra la jubilació als 67 i amenacen amb una vaga general

Aires de vaga general als carrers de Barcelona i diverses ciutats espanyoles. Milers de persones s'han manifestat en protesta contra la intenció del govern espanyol d'ampliar l'edat de jubilació als 67 anys. A la capital catalana, tant el líder de Comissions Obreres com el d'UGT han apostat per la mobilització permanent per aturar el que qualifiquen de retallada de drets de l'executiu de Madrid. Estarien disposats fins i tot a convocar una nova vaga general per finals de gener si el govern de José Luis Rodríguez Zapatero no retira la proposta.

Actualitzat
Mobilització a les principals ciutats espanyoles en contra de l'augment de l'edat de jubilació. Milers de persones s'han manifestat aquesta tarda en trenta-nou municipis per protestar contra la intenció del govern espanyol d'allargar l'edat de jubilació als 67 anys en el marc de la reforma de les pensions que aprovarà el pròxim 28 de gener.

Els sindicats adverteixen així al govern de José Luis Rodríguez Zapatero que ha trepitjat la línia vermella amb la decisió d'allargar la jubilació, i que, si no la retira, es trencarà definitivament el diàleg social. El més contundent ha estat el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, que ha parlat obertament de vaga general al gener.

Els líders de les centrals diuen que les paraules de Zapatero parlant de flexibilitat en la jubilació no els tranquil·litzen, sinó que només pretenen edulcorar les intencions del govern. La UGT i Comissions Obreres només accepten que es parli de flexibilitat si això vol dir voluntarietat.

"Contra la retallada dels drets laborals i socials"

A Barcelona, unes 30.000 persones segons els organitzadors s'han congregat per protestar en contra de la reforma de les pensions. Sota la pancarta unitària "Contra la retallada dels drets laborals i socials", els manifestants, convocats pels sindicats CCOO i UGT, han completat el seu recorregut, que ha transcorregut en un ambient reivindicatiu i de protesta, des la plaça de la Universitat fins a la plaça d'Urquinaona.

Abans d'iniciar-se la marxa, el líder de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha advertit que si l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero no paralitza les seves intencions amb la reforma de les pensions i tira endavant amb la decisió d'endarrerir l'edat de jubilació als 67 anys, "es pot trobar amb una vaga general abans del 28 de gener".

De la seva banda, el líder de la UGT, Josep Maria Álvarez, ha assenyalat que els ciutadans han de ser conscients que "estem en temps de lluita i no aconseguirem guanyar si no és amb una mobilització permanent".

Entre els manifestants, que es fan sentir amb xiulets i cridant proclames com "Quant tarannà, per als banquers, quanta mà dura, per a la classe obrera", hi ha representants d'ICV, com Joan Herrera; d'EUiA, com Jordi Miralles, i d'ERC, com Joan Tardà.

A Madrid, hi ha hagut una manifestació similar durant el matí de dissabte amb 15.000 persones al carrer.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut