Pequín

El taiwanès guardonat amb el Premi Confuci de la Pau de la Xina no l'accepta

L'exvicepresident taiwanès Lien Chan, guardonat amb el primer Premi Confuci de la Pau a la Xina, no té intenció de rebre'l i no sabia de la seva concessió fins avui, ha explicat el seu portaveu Ting Yuan-chao a Taipei. L'oposició independentista taiwanesa i polítics del governant Partit Kuomintang (KMT), del qual Lien és president honorari, han criticat la concessió del premi al dirigent polític taiwanès com una maniobra manipuladora destinada a desviar l'atenció davant la concessió del Premi Noble de la Pau al dissident xinès Liu Xiaobo.

Actualitzat
Lien ha dit que no vol fer cap comentari sobre el premi, mentre que un polític proper a Lien, el legislador del Guomindang Ting Shou-chung, ha tractat de minimitzar-ne l'impacte, que ha qualificat d'"usual maniobra xinesa".

L'organització xinesa que concedeix el Premi Confuci de la Pau es diu no-governamental, encara que reconeix els seus lligams amb el govern xinès. La cerimònia de lliurament del guardó, sense la participació de Lien, ha coincidit amb la vigília de l'acte previst a Oslo per distingir el dissident xinès Liu Xiaobo, empresonat al país asiàtic acusat d'incitar a la subversió contra l'Estat.

"Moltes persones pensen que els premis estan relacionats, però no tenen gaire a veure. Tenen diferents criteris: no sé el criteri del Comitè del Nobel però Confuci és un símbol de la pau i creador de moltes idees i filosofies, i no és un premi governamental ", ha explicat el professor Zhao Zhenjiang, membre del jurat del guardó xinès. "El Premi Nobel pot ser una inspiració per a aquest guardó i és millor tenir més premis de la pau al món", ha afegit.

Tot i que ha assegurat ser independent del govern xinès, l'organització del Confuci ha carregat contra Noruega, que ha qualificat de "país petit amb població i territori escassos" i de "minoria pel que fa al concepte de democràcia i llibertat". "Amb més de 1.000 milions d'habitants, la Xina hauria de tenir més veu en els assumptes de la pau mundial", ha defensat el Comitè del Confuci en un comunicat.

El jurat del Confuci, format per set membres, ha distingit Lien Chan, de 74 anys, vicepresident de Taiwan entre 1996 i 2000 i president honorari del Partit Kuomintang (KMT), "per la seva contribució a la millora de les relacions a l'estret de Formosa "(que separa la Xina de Taiwan).

Entre altres èxits, Lien va ser el primer màxim dirigent del Kuomintang que va viatjar a la Xina des que la formació va perdre la guerra contra els comunistes el 1949, i també el primer a reunir-se amb un president xinès (Hu Jintao, en aquest cas).

El Confuci, que es premia amb 15.000 dòlars en efectiu (uns 12.000 euros), prové de la filosofia oriental i es regeix sota el principi confucionista que "l'harmonia és preciosa".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut