Cancún

La UE exigeix més compromís a la Xina per evitar el fracàs de Cancún

Quan falten dos dies per al final de la cimera sobre el canvi climàtic a Cancún, ningú espera el gran acord que no es va aconseguir l'any passat a Copenhaguen. Tot i això, continuen buscant l'acord substitut del protocol de Kyoto, que s'acaba l'any 2012. En les últimes hores les discussions se centren a avançar el màxim possible perquè la cimera de l'any que ve, a Sud-àfrica, no es tornin a trobar amb unes expectatives tan decebedores. En concret, la UE ha exigit a la Xina un major compromís en la creació de mecanismes de transparència sobre reducció d'emissions.

Actualitzat
La comissària europea d'Acció pel Clima, Connie Hedegaard, ha dit a la Xina que "no n'hi ha prou que diguin que estan oberts a la noció [de transparència], han d'especificar què volen dir amb això. Això cal aclarir-ho a Cancún".  I és que, a la cimera de Cancún, les expectatives d'arribar a acords en ferm són tan baixes que qualsevol avenç en les negociacions pot fer que no l'acabin considerant un gran fracàs, com la de l'any passat a Copenhaguen.

Ho reconeix el mateix secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon: "Siguem pràctics i realistes. A aquestes alçades, no esperem ser capaços d'arribar a un acord vinculant complet a Cancún. Això no ho esperen, els líders mundials. Així que, què podem fer? Penso que hem de progressar en tots els àmbits, en tots els temes".

L'ampolla mig buida la veuen els que esperaven que alguns dels principals emissors de CO2, com els Estats Units o la Xina, es posessin d'acord a reduir les emissions de manera efectiva i transparent. "El que veig -diu Tod Stern, cap de la delegació dels EUA- és que la Xina diu que ho farà amb la condició que els Estats Units arribin a un acord legalment vinculant, i això no era part de l'acord de l'any passat, o sigui que, d'alguna manera, és un pas enrere".

L'ampolla mig plena la veuen els que creuen que la cimera pot concretar i aprovar l'anomenat "fons verd". És a dir, 100.000 milions de dòlars anuals, a partir del 2020, que els països industrialitzats aportarien per ajudar els països en desenvolupament a créixer econòmicament amb energies alternatives.
 
Anar al contingut