Madrid

Aena reobre l'espai aeri espanyol després de la reincorporació progressiva dels controladors al seu lloc de treball

Aena ha ordenat la reoberturta de l'espai aeri espanyol poc abans de les quatre de la tarda, després que els controladors s'han anat incorporant a la feina en el relleu dels torns de les tres. La reincorporació d'aquest col·lectiu, que des de divendres a la tarda va deixar de treballar de forma massiva al·legant problemes de salut, ha arribat després que el govern espanyol ha decretat l'estat d'alarma. Una situació inèdita a l'Espanya democràtica i que a la pràctica obliga els controladors a tornar a la feina sota pena de presó si no ho fan. El ministre de Foment, José Blanco, confia a recuperar la normalitat als aeroports en 24 o 48 hores.

Actualitzat
Milers de passatgers respiren alleugerits després de saber que s'han aixecat les restriccions de vol a Espanya, 22 hores més tard del seu tancament per la vaga encoberta dels controladors aeris, que a dos quarts de sis de la tarda de divendres van abandonar els llocs de treball al·legant un atac massiu d'estrés i ansietat. Els avions ja tornen a enlairar-se i poden aterrar però això no és sinònim de normalitat, especialment per a aquells a qui des de divendres s'han cancel·lat els vols.

Els que no han optat per una altra alternativa de transport o definitivament han abandonat els plans de viatjar hauran d'esperar que la seva companyia els recol·loqui. Les sortides programades a partir de la reobertura de l'espai aeri es faran de forma gradual però els vols de Vueling, Iberia, Spanair i Air Nostrum, companyies que han cancel·lat totes les operacions fins diumenge a les sis del matí, continuaran sense enlairar-se.

Aena recomana als passatgers que consultin primer amb la seva aerolínia abans d'acudir a l'aeroport. Les companyies han habilitat diferents webs i telèfons per donar resposta als clients. Fins a les dues de la tarda s'havien cancel·lat 2.255 vols, més de la meitat dels previstos per aquest dissabte.

El ministre de Foment, José Blanco, confia a poder parlar de normalitat en 24 o 48 hores. Blanco ha demanat disculpes als ciutadans que s'han vist perjudicats i a les seves famílies, i ha assegurat que ells han estat la "prioritat" del govern.

Una vaga per sorpresa

El conflicte laboral que arrossega el col·lectiu dels controladors aeris i Aena, l'empresa pública que gestiona els aeroports a Espanya, es va traduir aquest divendres, coincidint amb l'inici del pont de la Puríssima, en una vaga encoberta. Els controladors van abandonar massivament els llocs de treball a les torres de control, acció que deixava atrapades milers de persones als aeroports o en destinacions de mig món. Per fer front al caos, el govern va militaritzar l'espai aeri espanyol.

La resposta del govern espanyol no ha estat menys dràstica que la provocació dels controladors. Ha decretat l'estat d'alarma al país en un Consell de Ministres extraordinari, una mesura prevista a la Constitució de 1978 però que mai fins ara s'havia adoptat. L'estat d'alarma obliga els controladors a tornar a la feina o, en cas contrari, estarien incorrent en un delicte de desobediència tipificat en el Codi Penal militar i que podria comportar-los una pena mínima de presó de tres mesos.

Davant d'aquesta amenaça, els controladors han tornat a la feina. El portaveu sindical del col·lectiu ha assegurat que no ha estat fàcil convèncer el que ha definit com una "plantilla molt castigada". César Cabo ha assegurat que comprenen el perjudici causat a passatgers i companyies, però han demanat comprensió davant "la virulència de la provocació feta per Aena".

Els controladors es refereixen a un decret llei aprovat aquest divendres pel govern que regula l'horari laboral d'aquest grup de professionals i que no computa com a jornada el temps de formació, les guàrdies i llicències o les absències per incapacitat laboral.

El cas, a la justícia

L'acció dels controladors no ha passat desapercebuda per la justícia. Tant la fiscalia catalana com la madrilenya han obert diligències per investigar els fets. L'Organització Catalana del Consum ha anunciat que presentarà una querella criminal contra els controladors. A més, uns 2.000 afectats s'han unit en una plataforma per demandar-los per danys i perjudicis.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha anunciat que la protesta tindrà conseqüències i que s'obriran expedients a tots els controladors que han abandonat el lloc de treball. De moment, el govern espanyol mantindrà l'estat d'alarma durant quinze dies i ha promès que aquesta situació no es repetirà. Dijous vinent, Zapatero compareixerà al Congrés per donar explicacions.

Picabaralla política


El món de la política no ha quedat al marge del caos als aeroports, i populars i socialistes n'han opinat i s'han tirat els plats al cap per aquesta qüestió. Els primers acusen el govern d'incompetent i de no actuar quan sabia que una situació com aquesta podia passar. També lamenten que Zapatero no hagi donat la cara en cap moment de la crisi. Des del PSOE, en canvi, es defensa l'actuació del govern espanyol i s'acusa els populars d'oportunistes per posicionar-se al costat dels controladors.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut