Artur Mas, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Artur Mas, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Barcelona

Acabada la ronda de reunions, Mas segueix sense tenir garantida la investidura en la primera votació

Després de la ronda de trobades amb els líders de les formacions amb representació al Parlament, Artur Mas segueix sense tenir garantida la investidura com a president de la Generalitat, en la primera volta. Només els populars han dit que facilitarien que Mas fos president amb la seva abstenció. Iniciativa, Esquerra Republicana, Ciutadans i Solidaritat han anunciat els seus vots contraris a la investidura. I els socialistes no s'hi pronuncien. Tot fa pensar en una segona volta de votacions, i en la majoria simple. Aquest divendres Mas explicarà les trobades.

Actualitzat
La ronda de trobades d'Artur Mas amb les formacions amb representació parlamentària després del 28-N ha acabat amb la trobada amb Joan Laporta. El líder de Solidaritat Catalana per la Independència, que ha entrat per primera vegada al Parlament com a diputat electe, no ha volgut fer declaracions. El seu partit, però, ja havia anunciat que votaria en contra de la investidura de Mas si no es comprometia a declarar la independència en aquesta legislatura.

La ronda de contactes va començar dimarts passat amb la trobada amb els socialistes. La cita de Mas va ser amb Joaquim Nadal, per la renúncia de José Montilla a l'acta de diputat. Les dues parts van valorar com a positiva la trobada, tot i que no es van conèixer els temes tractats ni la intenció del PSC davant la investidura de Mas. Els socialistes van prometre col·laborar amb el líder de CiU en qüestions de país, però al mateix temps, el van advertir d'una oposició dura.

Mas i Montilla han pactat entrevistar-se en una data encara per determinar per abordar el traspàs de poders.

Dimecres va ser el torn d'Alícia Sánchez-Camacho. La presidenta del PP català va manifestar que la seva formació no es tancarà a facilitar la investidura d'Artur Mas, però li va exigir que "aparqués" la reivindicació d'un concert econòmic per a Catalunya i convoqués un ple extraordinari sobre la crisi econòmica.

Després dels populars, el torn va ser del líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, que va anunciar un "no" a la investidura de Mas. Molts motius els separen, com les polítiques mediambientals o les mesures fiscals de reducció d'impostos. Tot i el vot contrari, va explicar que la seva formació acompanyarà CiU en el procés de demanar un pacte fiscal per a Catalunya en la línia del concert econòmic. 

I dijous, ha acabat la ronda de reunions. Primer amb ERC, que ha anunciat que votarà "no" a la investidura d'Artur Mas. Pels republicans, "CiU és qui ha de decidir si vol anar amb el PP o amb ERC". Tot i el "no" a la investidura, Puigcercós ha assegurat que tindrà una actitud positiva durant la legislatura. L'única condició que podria canviar el seu vot contrari és que CiU acceptés algunes de les seves demandes, com el referèndum sobre la independència o mantenir certes polítiques socials.

Albert Rivera ha anunciat el quart "no" a la investidura. Després de la reunió amb el líder convergent, Rivera ha explicat que havia plantejat tres condicions per donar suport a CiU: un pacte per sortir de la crisi, un compromís anticorrupci, i una aplicació estricta de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Aquest tercer punt és on no s'ha arribat a una entesa.

Tot apunta, doncs, a una segona votació perquè Mas sigui investit president de la Generalitat. És a dir, que sigui escollit per majoria simple. Per això necessitarà almenys l'abstenció o bé de socialistes o bé de populars; sols la d'Esquerra no és suficient.

Artur Mas aquest divendres explicarà les claus de les reunions mantingudes amb els partits.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut