Seül

Un portaavions nuclear dels EUA es dirigeix cap a Corea per fer maniobres defensives amb Seül

Els EUA no han dubtat a fer costat al seu aliat en l'escalada de tensió entre les dues Corees i aquest dimecres al matí el portaavions nuclear nord-americà "George Washington" ha salpat del Japó cap a Corea. Washington i Seül han anunciat que faran maniobres militars conjuntes al mar Groc només uns dies després que Pyongyang va atacar una illa sud-coreana, on va causar quatre morts i divuit ferits. El règim de Kim Jong Il justifica l'atac per una provocació prèvia de Seül, cosa que el seu veí del sud nega. El portaavions nuclear nord-americà "George Washington" ja ha salpat del Japó rumb al mar Groc.

Actualitzat
El president nord-americà, Barack Obama, i el seu homòleg de Corea del Sud, Lee Myung-bak, han acordat aquest dimecres de matinada fer maniobres militars conjuntes al mateix escenari de l'enfrontament entre les dues Corees, el mar Groc.

De fet, el portaavions nuclear nord-americà "George Washington" ja ha salpat del Japó aquest dimecres al matí rumb a Corea per participar en unes maniobres que, segons alguns experts, són una eina dissuasòria per a Pyongyang. Tot i això, els Estats Units asseguren que és un exercici defensiu rutinari i que feia setmanes que estaven previstes, aquestes maniobres, que duraran quatre dies i s'iniciaran diumenge. El règim de King Jong Il considera, però, l'exercici com el preludi d'una guerra.

A més de l'aspecte militar, en el front diplomàtic Obama no ha trigat a mostrar el seu suport al seu aliat, Corea del Sud. El president dels Estats Units ha condemnat l'atac, que ha provocat la mort de 2 militars sud-coreans i 2 civils i que ha deixat 18 persones més ferides. La xifra de morts s'ha elevat després que en les darreres hores s'ha trobat entre la runa els cossos sense vida de dos civils. Els han trobat els equips de rescat que treballaven entre la runa de les cases enderrocades per culpa dels obusos nord-coreans i pels incendis. Les autoritats sud-coreanes han informat que són dos homes de 60 i 61 anys.

A més, la Casa Blanca ha demanat ajuda a la Xina i li ha sol·licitat que utilitzi la seva influència sobre Pyongyang per aturar l'escalada de violència. Tot i la crida, però, Pequín ha mantingut la mateixa posició que en les darreres hores i s'ha limitat a demanar contenció a les dues Corees.

Obama també ha instat el règim estalinista de Corea del Nord a respectar l'armistici que va posar fi a la guerra de Corea el 1953. El president de les Nacions Unides ha condemnat l'atac i ha fet una crida al diàleg per resoldre les diferències entre les dues Corees.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut