Dublín

Irlanda confirma que negocia amb la UE i l'FMI un rescat de 85.000 milions d'euros

Enmig de l'efecte contagi per la inestabilitat econòmica de diverses països de la zona euro, aquest dimecres un d'ells, Irlanda, anuncia el seu pla de retallades pels pròxims quatre anys, com a contrapartida a les ajudes internacionals que ara s'estan negociant. De moment, el primer ministre irlandès, Brian Cowen, ja ha confirmat al Parlament que el govern negocia amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional un pla de rescat de 85.000 milions d'euros, tot i matisar que la xifra encara no és definitiva. El pla preveu també una reducció pressupostària de 15.000 milions d'euros fins al 2014.

Actualitzat
Després de Grècia, és el torn d'Irlanda, on el primer ministre, Brian Cowen, presenta les mesures d'austeritat que haurà d'incloure el pressupost pel 2011. Pujada d'impostos o acomiadaments massius al sector públic són algunes de les mesures que s'inclouran en aquest pla d'austeritat, requisit indispensable per rebre l'ajut, el pla de rescat del Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional (FMI).

Durant la seva intervenció, Cowen ha confirmat que el govern negocia amb la UE i l'FMI un pla de rescat de 85.000 milions d'euros, tot i matisar que la xifra encara no és definitiva.

De fet, la intenció de Cowen és aconseguir reduir el dèficit públic fins al 3% el 2014 a través de retallades per valor de 15.000 milions d'euros. "No tenim el luxe de disposar de temps. Hem demanat ajuda i se'ns ha concedit amb la condició que tirem endavant aquest pla i els pressupostos", ha afirmat el ministre de Transports del país, que ha defensat el primer ministre en vista de la pluja de crítiques que ha rebut pel pla d'austeritat.

El pròxim repte de Cowen serà aconseguir tirar endavant els pressupostos per l'any que ve, uns comptes que recullen retallades per valor de 6.000 milions. Després, ha assegurat que estudiarà dissoldre el Parlament com a pas previ per convocar eleccions. Mentrestant, però, continua negociant amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, que han confirmat ja que el rescat de la banca irlandesa tindrà un cost de 90.000 milions d'euros.

Efecte contagi


Mentrestant, els efectes del pla de rescat d'Irlanda ja es noten a l'estat espanyol. La crisi del deute s'ha contagiat a diversos països, també aquí, i els mercats financers han reaccionat amb nerviosisme, per la por que calguin més plans d'ajudes. En el cas d'Espanya, les incerteses han portat a nivells màxims l'interès del deute.

D'altra banda, a Portugal, el tercer país que podria necessitar un pla de rescat després de la mateixa Irlanda i de Grècia, avui hi ha vaga general. L'han convocat els principals sindicats per protestar per les retallades anunciades pel govern per mirar de redreçar el dèficit públic.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut