"Debat a 6" a TV3

El bilingüisme i la segregació lingüística a Catalunya han centrat el debat sobre la llengua

La llengua i la segregació lingüística han centrat un dels blocs del debat en què els candidats han expressat les seves posicions respecte al bilingüisme a Catalunya en català i en castellà.

Actualitzat
José Montilla ha parlat de la situació del català a Catalunya, i creu que "necessita mesures de discriminació positiva" perquè "està en una posició de desavantatge", ja que "hi ha moltes persones a Catalunya que encara no el parlen, o no l'entenen, o no l'escriuen bé". El candidat del PSC ha explicat, dirigint-se a Alícia Sánchez-Camacho, que "no hi ha res pitjor que segregar els alumnes per una qüestió de llengua".

Durant el bloc del debat sobre la llengua, la candidata del PPC ha utilitzat el castellà per expressar-se i ha interromput José Montilla per preguntar-li si "ho fan als seus fills", referint-se a la segregació per la llengua a l'escola.

Seguint el seu discurs en castellà, Camacho ha dit a Artur Mas i a José Montilla que "legítimament poden portar els seus fills a una escola" en què l'educació sigui "en català, en castellà i en anglès" i ha posat l'exemple del seu fill, que ha assisteix a una escola trilingüe i ha assegurat que "no segreguen els alumnes a les aules" i que l'ensenyament és "en català, en castellà i en una tercera llengua". Per Camacho, aquest "és el model" que cal seguir, però no només "per les escoles privades", sinó també "per les escoles concertades i públiques".

Joan Herrera ha preguntat a Camacho "des de quan s'adreça" en castellà, ja que mai havien parlat en castellà, i aquesta s'ha defensat dient que "se li dirigeix com vol".

Herrera ha explicat que el que "no vol per al seu país és que, a Catalunya, es parteixin dues comunitats lingüístiques, com ha passat" ha dit " en altres parts de l'Estat" i vol que "continuïn sent un sol poble". Parlant sobre el model del PPC ha dit que "el seu model de segregació el que fa és que estiguem partits en dos països".

Albert Rivera
també ha utilitzat el castellà en aquesta part del debat i ha defensat que "no és segregació, sinó que és un model de convivència". Segons Rivera, el mateix que "hi ha al carrer, ha de ser al carrer" i per això una "societat bilingüe necessita una administració i una escola bilingüe".

Artur Mas ha demanat al PPC i a Ciutadans que "deixin de dividir la societat pel tema lingüístic" perquè, segons Mas, "no hi ha un problema lingüístic a Catalunya, entre el català i el castellà". Aquest fet s'il·lustra perquè "quan els alumnes, als 16 anys, acaben l'ensenyament obligatori, els catalans treuen la mateixa nota de castellà que a la resta d'Espanya, igual aquí, que a Valladolid i a Sevilla".

Joan Puigcercós ha explicat que "quan un català es matricula a la universitat", a Catalunya "té dret a poder fer una pregunta a la classe en català" i això s'ha aconseguit a partir de la feina que han fet i han aconseguit "canviar la tendència del català" amb "un decret d'universitats que regula el català". També ha explicat que "s'ha fet una llei del cinema, un codi de consum i s'ha blindat la immersió lingüística per no segregar els alumnes en dos nivells com vol algú".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut