Lisboa

Zapatero diu que el govern espanyol està actuant amb responsabilitat, prudència i moderació en el conflicte del Sàhara

Zapatero ha estat preguntat a Lisboa sobre el conflicte del Sàhara. El president espanyol ha justificat l'actuació del seu govern dient que el que toca és ser prudent i moderat, ja que el diàleg està en mans de les Nacions Unides. Abans, ha explicat les conclusions extretes de la cimera. El president espanyol ha destacat sobretot l'estratègia de la retirada de l'organització de l'Afganistan i l'obertura de cooperació amb Rússia.

Actualitzat
Durant les conclusions de la cimera de l'OTAN a Lisboa, José Luis Rodríguez Zapatero ha estat preguntat pel conflicte del Sàhara. El president espanyol ha declarat que la funció dels governs en conflictes com aquest és la prudència, la responsabilitat i la moderació, ja que qui lidera el diàleg són les Nacions Unides. I així, ha aclarit, és com està actuant el govern espanyol en la mediació entre el govern marroquí i el Front Polisario, donant suport a l'entesa entre les dues parts.

Per José Luis Rodríguez Zapatero, dos han estat els eixos de la cimera de l'OTAN a Lisboa. D'una banda, en surt una organització més moderna i més oberta gràcies a la cooperació establerta amb Rússia, que permetrà evitar conflictes i garantir més estabilitat. I de l'altra, en surt un compromís ferm per aconseguir la transferència de la seguretat de l'Afganistan a les autoritats locals. Zapatero ha destacat que "tot i que els terminis són indicatius els objectius de retirar les tropes i de transferència de poders són irrenunciables". El president del govern espanyol veu factible començar el procés el 2011 i acabar-lo el 2014. 

Zapatero ha avisat que el procés de transferència de poders i la retirada de tropes de l'OTAN han d'anar acompanyats del traspàs del desenvolupament. "S'han de traspassar les infraestructures, les tasques de reconstrucció. Sense un traspàs del desenvolupament del país no hi pot haver un traspàs de la seguretat, i a l'inrevés", ha manifestat.

El president espanyol ha qualificat d'extraordinària notícia el fet que països com Rússia, Polònia o Alemanya parlessin en la mateixa direcció; "seran més veus per a la seguretat i per lluitar contra les amenaces".

Quan li han preguntat sobre la seva petició de més suport de l'OTAN al Mediterrani, Zapatero ha contestat que l'organització ja té establert un diàleg amb els països del Mediterrani però el govern espanyol ha demanat que fos prioritari. Zapatero ha posat l'exemple de Rússia: "Si cooperar amb Rússia els permet tenir més eficàcia en els conflictes, el mateix pot passar al Mediterrani". Pel president espanyol, el principal problema de l'Orient Pròxim són Israel i Palestina; l'ha qualificat de tumor principal i arrel de molts altres problemes. Zapatero ha assegurat que amb aquest conflicte resolt, el Pakistan seria menys insegur, a l'Afganistan el procés seria més ràpid i també seria més fàcil lluitar contra Al-Qaeda al nord de l'Àfrica.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut