El papa entrant a la Sagrada Família.
El papa entrant a la Sagrada Família.
Barcelona

El papa defensa el matrimoni i carrega contra l'avortament en la dedicació de la Sagrada Família

El papa Benet XVI ha llançat un missatge a favor de la vida i el matrimoni en la dedicació de la Sagrada Família. El pontífex ha utilitzat la figura de la sagrada família cristiana per defensar "l'ordre natural en l'àmbit de la institució familiar" en la seva homilia al temple projectat per Antoni Gaudí. El papa també ha demanat mesures perquè la natalitat sigui "dignificada", en al·lusió a la reforma de la llei de l'avortament espanyola. Benet XVI també s'ha referit a Gaudí, de qui ha dit que va ser un "arquitecte genial i un cristià conseqüent".

Actualitzat
Matrimoni i natalitat han centrat el missatge del papa en la dedicació del temple de la Sagrada Família. En la seva homilia el pontífex ha llançat un missatge a favor de la vida com a "sagrada i inviolable des del moment de la seva concepció".

Davant de 6.500 fidels i autoritats, 1.100 concelebrants i 800 cantors, el pontífex ha demanat que "la natalitat sigui dignificada, valorada i que se li faci costat jurídicament, socialment i legislativament", en al·lusió a la reforma de la llei de l'avortament del govern de Zapatero. La legislació està en vigor des del mes de juliol, però ha provocat tensions entre el Vaticà i l'estat espanyol, i manifestacions de cristians al carrer.

El papa també ha parlat del matrimoni tradicional carregat del simbolisme de la sagrada família. Segons el pontífex, "l'amor generós i indissoluble d'un home i una dona és el marc eficaç i el fonament de la vida humana a la seva estació, part, creixement i el seu terme natural". Benet XVI va més enllà i fins i tot demana un suport "decidit" de l'Estat a l'home i la dona que contrauen matrimoni i formen una família.

"Arquitecte genial i cristià conseqüent"

Durant l'homilia prèvia a la dedicació, Benet XVI ha tingut també paraules per a Antoni Gaudí. El papa l'ha definit com un "arquitecte genial i un cristià conseqüent". El pontífex també ha recordat la convicció amb què Guadí proclamava que el temple de la Sagrada Família l'acabaria sant Josep, i Joseph Ratzinger ha destacat el significat que l'obra la dediqui un papa que es diu, precisament, Josep.

El papa ha remarcat que el temple, designat basílica i autoritzat per al culte, és fruit d'una "història de santedat, de creació artística i poètica nascudes de la fe". En el seu discurs, que ha durat un quart d'hora, ha exalçat especialment l'arquitecte, mort el 1927, i ha assegurat que "la dedicació d'aquest temple en una època en què l'home pretén edificar la seva vida d'esquena a Déu, com si ja no tingués res a dir-li, resulta un fet de gran significat".
Anar al contingut