Kabul

Zapatero visita per sorpresa l'Afganistan i garanteix la continuïtat de les tropes espanyoles

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, visita l'Afganistan en un viatge sorpresa. Hi ha aterrat acompanyat de la ministra de Defensa, Carme Chacón, i de la nova titular d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez. Zapatero s'ha trobat amb els soldats espanyols, i també amb el president afganès, Hamid Karzai, i amb altres autoritats de la província. Zapatero ha garantit la presència del contingent espanyol al país fins que els afganesos es puguin fer càrrec de la seva seguretat. El president del govern també ha promès 360.000 euros per ampliar l'aeroport d'Herat.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha aterrat a l'Afganistan juntament amb Carme Chacón i Trinidad Jiménez. El president del govern espanyol s'ha desplaçat al país per garantir la continuïtat del contingent estatal en territori afganès.

Zapatero assegura que encara no és el moment de retirar les tropes espanyoles del país perquè queda molt de camí per fer en la seguretat i estabilitat del país. Així ho ha transmès al president afganès, Hamid Karzai. Zapatero ha visitat les tropes espanyoles al país. Concretament, s'ha desplaçat fins a la base de Qala-e Naw, i després ha marxat a Kabul, on ha dinat amb Karzai. Zapatero ha compromès al líder afganès l'ajuda espanyola fins que les autoritats locals es puguin fer càrrec de la situació. Per la seva banda, Karzai ha agraït i elogiat la cooperació espanyola. El president afganès ha destacat la tasca del contingent en una de les zones més pobres del país, la província de Baghdis. Karzai ha demanat a Espanya que continuï treballant en la dotació de sistemes per proporcionar aigua i electricitat al territori en què es troben desplegats.

360.000 euros d'ajuda

Després d'aquesta trobada, Zapatero s'ha entrevistat amb el comandant en cap de l'ISAF, el general David Petraeus. Després d'aquesta reunió, Zapatero ha anunciat que l'Estat aportarà mig milió de dòlars, uns 360.000 euros, per ajudar a dissenyar el pla de les obres d'ampliació de l'aeroport d'Herat, a l'oest de l'Afganistan.

Després de gairebé 12 hores al país, la diplomàcia espanyola ha iniciat el camí de tornada en un Airbus 310 de la força aèria espanyola. La visita de Zapatero s'ha mantingut en secret fins a l'últim moment per qüestions de seguretat. És la segona visita del president del govern espanyol a l'Afganistan, després de la que hi va fer el desembre del 2005.

Espanya manté al país asiàtic un contingent de 1.513 militars i guàrdies civils desplegats en el marc de l'ISAF, sota comandament de l'OTAN. El gruix de la força està desplegat a la província de Badghis, al capdavant de l'Equip de Reconstrucció Provincial (PRT), actualment situat al costat de l'aeròdrom de Qala-e Naw, i reforçat amb un batalló de maniobra.

Sense rebre el papa i a les portes de l'OTAN

El viatge coincideix amb l'arribada del papa Benet XVI a Santiago de Compostel·la, des d'on anirà a Barcelona. Zapatero ja va anunciar que no rebria el pontífex, una absència que havia estat criticada per l'oposició. Serà el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui rebrà el papa en la segona visita que fa el pontífex a l'estat espanyol.

La visita de Zapatero també arriba pocs dies abans que l'OTAN celebri una cimera en què es tractarà l'estratègia militar i la possible retirada de les tropes l'any vinent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut