Madrid

El consum de cocaïna baixa a Espanya per primera vegada en quinze anys

La ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, ha anunciat que el consum de cocaïna entre la població adulta ha baixat a Espanya per primera vegada en els últims 15 anys, segons dades de l'última Enquesta Domiciliària sobre Alcohol i Drogues a Espanya (EDADES) 2009-2010, que es presentarà íntegrament d'aquí a poques setmanes. Segons aquestes dades, actualment el 2,6% de la població d'entre 15 i 64 anys en consumeix, "gairebé mig punt percentual" menys que a l'enquesta del 2007-2008.

Actualitzat
Aquest descens s'ha aconseguit "gràcies a la feina de tots", ha advertit la ministra, posant èmfasi en la posada en marxa el 2007 del programa d'actuació davant de la cocaïna. Malgrat tot, Pajín insisteix que "no s'ha d'abaixar la guàrdia" perquè "la tasca no s'ha acabat", fent referència a l'aparició de noves drogues de laboratori "el contingut de les quals es desconeix" i de "noves formes de comercialització".

Per la seva banda, el titular d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha reconegut, "sense triomfalismes però amb la sensació d'haver fet els deures", que Espanya presenta "millors indicadors" que en els últims anys pel que fa al nombre de morts per consum de drogues. D'aquesta manera, i segons les dades de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat, en els últims 10 anys, el nombre de morts per culpa de les drogues ha baixat de 302 a 9. A més, 6 d'aquestes morts van ser per consum d'heroïna, droga que el 1984 va causar la mort de 174 persones.

Rubalcaba ha destacat la feina que està fent el govern per prevenir el consum i el tràfic de drogues en l'àmbit escolar i els llocs d'oci, on han augmentat fins al 23% el nombre de denúncies i fins al 22% el nombre de confiscacions. Per continuar amb aquests avanços, la nova Estratègia Nacional sobre Drogues pel període 2009-2016 "se centrarà en la disminució del risc i del dany" que ocasiona el consum d'aquestes substàncies. Per això, compta amb una xarxa assistencial de finançament públic que inclou prop de 500 centres ambulatoris, 130 comunitats teleterapèutiques, 50 unitats hospitalàries de desintoxicació i fins a 2.700 punts de dispensació de metadona.
Anar al contingut