Jerusalem

Israel exigirà el jurament de lleialtat a l'Estat jueu a qualsevol persona que vulgui accedir a la nacionalitat israeliana

El govern israelià ha aprovat una polèmica esmena per la qual qualsevol persona no jueva que es nacionalitzi com a israeliana ha de jurar lleialtat a l'"Estat jueu i democràtic". L'esmena, promoguda per l'ultradretà ministre d'Exteriors Avigdor Lieberman i que se sotmetrà a votació en el Parlament, ha encès la polèmica, sobretot entre els palestins que viuen al país. En alguns cercles, però, s'interpreta com una concessió de Netanyahu a Lieberman, especialment en una època en què el primer ministre israelià necessita el suport dels seus socis de govern per aprovar una nova moratòria en la construcció als assentaments que rellanci les converses de pau amb els palestins, ara aturades.

Actualitzat
L'executiu que presideix Benjamin Netanyahu ha donat llum verda per 22 vots a favor i 8 en contra a una polèmica esmena que exigeix als no jueus que es vulguin nacionalitzar a Israel jurar lleialtat a l'"Estat jueu i democràtic".

La mesura es veu com a discriminatòria i afectarà sobretot milers de persones, la meitat palestins de Gaza i Cisjordània que contrauen matrimoni amb els anomenats "àrabs israelians", palestins que van quedar dins les fronteres reconegudes d'Israel a partir de 1948.

En alguns cercles, la iniciativa es veu com una concessió del primer ministre israelià a Lieberman en un moment en què necessita la seva complicitat i suport per rellançar les converses de pau amb els palestins, aturades després que el seu executiu no allargués la moratòria que prohibia temporalment construir als assentaments.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut