Washington

L'FMI abaixa al 4,2% la previsió de creixement mundial i tem que la represa no sigui duradora

L'FMI ha rebaixat fins al 4,2% les previsions de creixement de l'economia mundial i tem que la represa no sigui duradora. La previsió encara és més pessimista per als Estats Units, on el creixement per aquest any i el que ve es rebaixa al 2,6 i al 2,3 per cent, respectivament. Tot i que amb un percentatge més modest que l'economia nord-americana, la zona euro creixerà una mica més del previst, passant de l'1 a l'1,7% aquest any i de l'1,3 a l'1,5 l'any vinent. Pel que fa Espanya, l'FMI millora una dècima la seva previsió de creixement del PIB, que tancarà aquest any amb una contracció del 0,3%. El 2011, Espanya recuperarà el camí del creixement positiu, amb una expansió del 0,7%

Actualitzat
Aquesta previsió d'expansió del 0,7 per cent és una dècima més que la prevista al juliol per l'FMI i per sobre de les previsions actuals del Banc d'Espanya però gairebé la meitat del que preveu el govern espanyol, que creu que el PIB creixerà un 1,3 per cent.

L'atur no baixarà

Això no obstant, el Fons Monetari Internacional és contundent pel que fa al sector laboral espanyol. Mentre altres països de la Unió Europea destaquen per la creació d'ocupació, com és el cas alemany, per a Espanya l'FMI apunta que "l'atur no mostra cap senyal de moderar-se des de nivells excessivament elevats". Aquest any la taxa d'atur espanyola arribarà al 19,9 per cent i el 2011 només aconseguirà corregir-se sis dècimes per situar-se en el 19,3 per cent.

Una vegada més, la rigidesa del mercat laboral i la dificultat de relocalitzar els llocs de treball perduts durant l'esclat de la bombolla immobiliària "farà que la taxa d'atur sigui capritxosament alta" i es necessitarà un temps considerable per corregir-la.

Espanya i els EUA no compliran amb el deute

Pel que fa al compromís d'estabilitzar el deute respecte al percentatge que suposa del PIB, una tasca empresa per les economies avançades després de l'última reunió del G-20, sembla que Espanya i els Estats Units seran els pitjors de la classe.

L'informe de l'FMI apunta que els dos països "fallaran a l'hora d'estabilitzar el seu deute" el 2015. En aquest sentit, la institució justifica aquest fet dient que les previsions dels governs d'aquests països sobre el creixement real de les seves respectives economies "són notablement més altes" que les incloses en l'informe de l'FMI.

El sistema bancari necessita reestructuracions però Espanya sembla que està fent bé els deures, com va indicar ahir l'informe d'estabilitat financera global. Espanya ha fet més progressos en aquest aspecte que Alemanya, però tot i així qualsevol xoc de finançament podria tenir un impacte significatiu en la banca. De fet, l'FMI incideix en la idea que encara "queda molt per fer" per estabilitzar els balanços dels bancs europeus.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut