Barcelona

Saura: "El desallotjament de l'edifici del Banesto es va fer perquè s'havia convertit en refugi dels violents"

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha condemnat els aldarulls de "grups violents minoritaris" a Barcelona i ha destacat que van ser incidents "aliens" a la vaga general i als sindicats. Saura, que ha comparegut en roda de premsa per fer balanç, per primera vegada, de la jornada de vaga general, també ha afegit que el desallotjament de l'edifici del Banesto es va portar a terme en aquell moment perquè s'havia convertit en un refugi per als violents que estaven protagonitzant els aldarulls, uns aldarulls que es van saldar amb una quarantena de detinguts i una vuitantena de ferits lleus. La conselleria també puntualitza que no es va poder fer abans perquè el jutge havia passat el cas a la justícia civil.

Actualitzat
El conseller Saura ha comparegut després que s'ha criticat la seva absència durant tota la jornada de vaga, una jornada que es va saldar amb 60 detinguts, 43 dels quals a Barcelona, i amb 81 ferits lleus. Els aldarulls, segons ha explicat, es van iniciar amb la crema d'un vehicle de la Guàrdia Urbana, a les 13.23 hores, a la confluència entre la ronda de Sant Antoni i la plaça de la Universitat, i van derivar en el desallotjament de l'antic edifici del Banesto a la plaça de Catalunya, un edifici ocupat des de feia uns quants dies.

Saura ha recalcat que aquest desallotjament "es va fer perquè s'havia convertit en refugi per als violents violents" i, en resposta a les crítiques que s'han sentit sobre el fet que es fes justament coincidint amb la jornada de vaga i no abans, n'ha responsabilitzat el propietari de l'edifici i el jutge, ja que, un cop va rebre la denúncia de la propietat, va decidir portar l'okupació per la via civil.  

El titular d'Interior ha afegit que, en canvi, quan els violents van entrar a l'edifici per refugiar-s'hi ho van comunicar al jutjat de guàrdia, i sense necessitat de la seva autorització perquè s'hi estava comunicant un delicte, van decidir entrar-hi i procedir al desallotjament, un desallotjament que va acabar amb la clausura de l'antiga seu del Banesto.

Un altre dels motius que Saura ha esgrimit per fer el desallotjament en aquell moment és evitar que els violents poguessin provocar més incidents al final de la manifestació sindical.

El secretari de Seguretat, que ha comparegut al costat del conseller, ha desgranat tota la cronologia dels fets i ha concretat, respecte a les 60 detencions practicades al llarg del dia, que 34 són les persones que ja tenen antecedents, i 15 no són de nacionalitat espanyola.

Una altra de les polèmiques a què ha hagut de fer front el Departament d'Interior ha estat la que fa referència al seu número 2, Joan Boada, que en el moment dels incidents participava en la manifestació de Girona amb la pancarta d'Iniciativa en lloc de ser al seu despatx. Des de la conselleria, s'ha justificat aquest fet afirmant que no tenen res a dir del que faci Boada com a president d'Iniciativa a Girona i que, a més, ell només té funcions de gerència.

Retorn a la normalitat

D'altra banda, els comerços destrossats i assaltats durant els incidents entre els violents i els Mossos d'Esquadra treballen contra rellotge per arreglar els desperfectes i recuperar la normalitat. El passeig de Gràcia i la plaça de la Catedral són dos dels punts on els brètols van fer més destrosses.

A més, durant la nit, el servei de neteja municipal de Barcelona ha retirat les restes del mobiliari urbà malmès ahir durant l'enfrontament entre els okupes i els Mossos d'Esquadra. L'Ajuntament va comptabilitzar fins a 80 contenidors cremats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut